Европейският парламент и представители на държавите от ЕС се споразумяха

...
Европейският парламент и представители на държавите от ЕС се споразумяха
Коментари Харесай

ЕС затяга правилата за онлайн търговията

Европейският парламент и представители на страните от Европейски Съюз се споразумяха да актуализират разпоредбите, свързани с сигурността на нехранителните потребителски артикули. Промяната има за цел да отговори на провокациите пред сигурността на продуктите при онлайн извършване на покупки. А за смисъла от тази актуализация приказват числата - през 2021 година 73% от потребителите са купували артикули онлайн.

" Днешното съглашение е огромна победа за европейските консуматори - то им дава съображение да се усещат сигурни, когато купуват какъвто и да е артикул в Европейски Съюз. Продуктите ще бъдат по-безопасни като цяло, само че по-важното е, че рисковите артикули ще бъдат премахвани по-бързо, в това число от онлайн пазарите. И към този момент няма да научавате за изтеглянето на артикули инцидентно, а ще бъдете осведомени непосредствено, когато това е допустимо, и ще ви бъдат предоставени благоприятни условия за ремонт, подмяна или връщане на парите. Това са на практика изгоди за нашите жители ", се споделя в претекстовете на регламента.

Съгласно контрактуваните правила в границите на регламента General Product Safety (GPSR) даден артикул може да бъде продаван, единствено в случай че има стопански оператор (производител, вносител, дистрибутор), открит на територията на Европейски Съюз, който дава отговор за неговата сигурност. При оценката на сигурността на продуктите европейските депутати са заложили и ограничения, които да подсигуряват, че се регистрират рисковете за най-уязвимите консуматори (напр. деца), аспектите, свързани с пола, и рисковете за киберсигурността.

С GPSR се вкарват и нови отговорности за онлайн магазините, сходни с тези, заложени в Закона за цифровите услуги, в това число установяване на единна точка за контакт за националните надзорни органи и потребителите. Националните органи за контрол ще могат да издават забрани на избрани онлайн артикули, услуги и предложения в границите на два работни дни, а самите цифрови пазари ще би трябвало да вършат непрекъснати инспекции за рискови артикули на инцидентен принцип.

Съгласуваният правилник усъвършенства и процедурата за евакуиране на артикули от пазара, защото съгласно последните оценки 1/3 от потребителите в Европейски Съюз не престават да употребяват сходни артикули. Затова, при положение на евакуиране на даден продукт от пазара или потвърдени проблеми с сигурността, икономическите оператори и онлайн пазарите към този момент ще бъдат задължени да осведомят всички наранени консуматори, които могат да разпознават, и да провеждат необятна осведомителна акция.

Ретроспекция

През юни 2021 година Европейска комисия показа предлагането си за актуализиране на Директивата за общата сигурност на продуктите от 2001 година, с цел да може тя да дава отговор на провокациите, свързани с новите технологии и онлайн продажбите.

Предвижда се новите правила да спестят на потребителите в Европейски Съюз към 1 милиарда евро през първата година и почти 5,5 милиарда евро през идващото десетилетие. Като понижат броя на рисковите артикули на пазара, новите ограничения следва да понижат и вредите, породени на потребителите в Европейски Съюз от свързани с артикули злополуки (оценявани през днешния ден на 11,5 милиарда евро годишно) и разноските за опазване на здравето (оценявани на 6,7 милиарда евро годишно).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР