Европейският парламент, Европейската комисия и 27-те страни членки на ЕС

...
Европейският парламент, Европейската комисия и 27-те страни членки на ЕС
Коментари Харесай

ЕС договори нови климатични цели - намаляване на парниковите емисии с поне 55% до 2030 г.

Европейският парламент, Европейската комисия и 27-те страни членки на Европейски Съюз са се договорили да понижат излъчванията от парникови газове „ с минимум 55% “ до 2030 година, съобщи „ Франс 24 “.

Новата цел е забележителен скок спрямо актуалната цел за понижаване на излъчванията с 40% по отношение на равнищата от 1990 година

Споразумението идва след траяли дълго договаряния сред Екологичен потенциал, който искаше намаляване от най-малко 60%, и представители на страните членки, които се съгласиха на понижение на излъчванията с 55% през ноември.

Новата цел ще бъде записана в европейското законодателство.

„ Европейският закон за климата затвърждава уговорката на Европейски Съюз за реализиране на климатичен неутралитет до 2050 година и междинната цел за понижаване на излъчванията на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година “, се споделя в изказването Европейската комисия.

Португалският министър околната среда и дейностите по климата Жоао Педро Матос Фернандес, чиято страна сега е хазаин на председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи че това е „ мощен сигнал за целя свят “ и че задачата към този момент е „ непроменима “.

Споразумението е реализирано от политическите представители на институциите, само че би трябвало да бъде утвърдено от държавните управления и парламентите.

Някои неправителствени организации и представители на Зелените партии обаче обявиха, че новата цел не е задоволително амбициозна.

„ Това не е Зелената договорка, от която имаме потребност, с цел да се оправим с климатичната рецесия. Тя не е задоволителна за покриването на Парижкото съглашение. Няма да спрем да се борим “, разяснява в Twitter немският народен представител от Зелените Михаел Блос.

Споразумението идва няколко дни преди проведената от американския президент Джо Байдън среща за климата, по време на която Вашингтон ще показа своята цел за понижаване на нездравословните излъчвания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР