Европейският парламент (ЕП) е глобил българския евродепутат Ангел Джамбазки с

...
Европейският парламент (ЕП) е глобил българския евродепутат Ангел Джамбазки с
Коментари Харесай

Европарламентът глоби с 2000 евро Джамбазки за жеста, приличащ на нацистки поздрав 

Европейският парламент (ЕП) е глобил българския евродепутат Ангел Джамбазки с лишаване на дневните му пари за шест дни, които са в размер на към 2000 евро, съобщи БНР във вторник.

Причината за санкцията е жестът с изправена дясна ръка, който съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация направи на излизане от пленарната зала на Екологичен потенциал в средата на февруари. Още тогава той беше наказан от председателката на Европарламента Роберта Мецола като нацистки привет.

Джамбазки отхвърля жестът му да е имал подобен подтекст, потвърждавайки, че просто е махнал с ръка. Евродепутатът може да апелира наложената му санкция.

Инцидентът се случи по време на разискване на окончателното решение на Съда на Европейски Съюз в Люксембург, който отхвърли през февруари опита на Унгария и Полша да блокират обвързването на достъпа до еврофондове със спазването на върховенството на правото на Европейски Съюз.

Тогава Джамбазки се изрече в отбрана на Унгария и Полша и приключи изявлението си с крясъци: "Да живее Орбан, Фидес, Качински, България и нашите национални страни! Да живее Европа, Европа на нациите! " След това евродепутатът изпъна дясната си ръка и напусна залата.

Зам.-председателката на Екологичен потенциал Пина Пичиерно прекъсна идващия оратор и съобщи, че нацистки и фашистки знаци са неприемливи в пленарната зала.

"Ще проверим камерите, с цел да забележим дали е имало фашистки привет или не. Ако е по този начин, това е извънредно съществено и ще последват наказания ", сподели тогава тя.

По-късно в своя обява в Туитър председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола дефинира жеста като "фашистки " и съобщи, че сходно държание е недопустимо освен в Европарламента, а където и да било.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР