Европейският музикален фестивал ще представи световната премиера на първата голяма

...
Европейският музикален фестивал ще представи световната премиера на първата голяма
Коментари Харесай

Галактически концерт звучи в зала България

Европейският музикален фестивал ще показа международната премиера на първата огромна оркестрова творба от известния наш пианист Георги Черкин - " Галактически концерт " за пиано и оркестър, написан особено за 23-тото издание на форума. Събитието ще се състои на 16 септември в зала „ България “. Георги Черкин ще бъде солист на премиерното осъществяване в партньорство с музикантите от Оркестър " Кантус фирмус " и диригента Григор Паликаров.

Черкин има репутацията на един от най-харесваните и изявени български актьори, чиято клавирна кариера продължава над две десетилетия. Като внук на видния композитор Георги Златев-Черкин, изпълнителят носи и креативния ген на своя фамозен дядо. Още като възпитаник в Националното музикално учебно заведение в София, Георги прави първите си композиционни опити. На 16 година написа пиесата " Силата на живота ", отличена с премия на състезанието " Музиката и земята ".

През последното десетилетие пианистът печели възторга на публиката и със своите майсторски оркестрации на известни шедьоври от клавирната литература. От многочислените му аранжименти за пиано и оркестър изключително обичани са " Турски марш " от Моцарт, " Лунна соната " от Бетовен и " Годишните времена " от Чайковски, които са изпълнявани на влиятелни концертни подиуми в България, Германия, Унгария, Полша, Русия и други



Младите гении Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), които през 2022 година получиха огромната премия от националния конкурс „ Кантус фирмус “, дебютират с едноименния оркестър по време на концерта на 16 септември.

Чаушева ще извърши една от емблематичните пиеси от цигулковия репертоар – Брилянтна фикция „ Фауст “ от Хенрик Виенявски. „ Много виртуозна и ефектна творба, в която има разнообразни тематики и истории. Харесва ми, че е основана по оперно произведение и можеш да си представяш другите облици “, споделя изпълнителката. 

Наума Найман ще извърши истинската версия на Вариации по тематика рококо, оп. 33 от Пьотр Илич Чайковски. Малко знае се, че творбата се свири по-често в преработката на немския виолончелист Вилхелм Фитценхаген, в която обаче има основни промени, нарушаващи авторския план в интерес на ефектната виртуозност. Чайковски е написал композицията с една разновидност повече и с друго нареждане на сегментите. Сега, в осъществяване на Наума Найман пред българската аудитория ще звучи точно истинският авторски план на „ Рококо вариации “, основан от Чайковски. 

Оркестър „ Кантус фирмус “ (познат досега като оркестър на „ Класик ФМ “), ще открие концерта с Увертюра „ Вълшебният стрелец " от Карл Мария фон Вебер. 

15-годишната Диана Чаушева е пето потомство музикант. Родителите й се занимават с фолклор и на 3 години тя стартира да пее национални песни. Участва в първия си конкурс с национално пеене, а на 6 години е финалистка на кастинг в „ Шоуто на Слави “. По-късно избира да продължи с цигулка. „ Видях  я по малкия екран на един типичен концерт и доста ми хареса по какъв начин наподобява и по какъв начин звучи. Хората споделяха, че това е най-трудният инструмент, „ кралицата “ на оркестровите принадлежности и първоначално не си давах сметка какъв брой е мъчно. Но по-късно нещата като че ли потеглиха от единствено себе си “, споделя Диана Чаушева.

„ Тя е от децата, на които свиренето се отдава с огромна лекост и незабавно се вижда, че това е нейният инструмент “, споделя учителката й по цигулка Благородна Танева. „ Още в края на първи клас към този момент стартира да се явява на състезания и постигаше триумфи без особени старания и постоянно на доста високо равнище “, добавя още тя.

Диана Чаушева е лауреат на състезанието „ Концертино Прага “, където през 2022 година печели няколко призови оценки, и на състезанието „ Киети “ в Италия.

Наума Найман (17 год.) тази година приключи Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София и към този момент е призната в музикалния университет „ Женева-Нюшател “, където ще продължи образованието си при проф. Денис Северин. Тя е извънредно признателна на своята дългогодишна преподавателка по виолончело, Даниела Черпокова, при която се занимава в продължение на 13 години.

„ Тя ме срещна с инструмента, с музиката, с всичко. Нивото на свирене, което съм постигнала досега, е с помощта на нея. Годините в музикалното учебно заведение са доста прекрасен и оптимистичен интервал от живота ми “, добавя младата виолончелистка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР