Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски би подкрепил ограничаване на

...
Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски би подкрепил ограничаване на
Коментари Харесай

Еврокомисарят по земеделието би подкрепил ограничения върху търговията с украинско зърно

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски би подкрепил ограничение на търговията с Украйна, в случай че Полша предложи подобен ход, съобщи той в четвъртък на фона на гнева на редица европейски фермери поради напора в прилежащи на Киев страни на на ниска цена украинско зърно, оповестява Ройтерс.

Черноморските пристанища на Украйна, един от най-големите експортьори на зърно в света, бяха блокирани след началото на съветската инвазия в края на февруари 2022 година, като страната откри различни направления за зърнени доставки през страни от Европейския съюз като Полша и Румъния.

Логистичните усложнения значат, че огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, създадено в Европейски Съюз, са се озовали в централно и източноевропейски страни, нанасяйки удар върху цените и продажбите на локалните земеделци.

" Ако полското държавно управление изиска ограничение на търговията с Украйна, явно ще поддържа това предложение ", сподели Войчеховски пред кореспонденти в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Той приказва, откакто Европейската комисия заяви, че е одобрила пакет от помощ в размер на 56 милиона евро за фермери в страни, граничещи или близки до Украйна.

" Вече приготвяме идващия пакет помощ и той ще бъде за по-голяма сума ", сподели Войчеховски.

В сряда полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че желае Европейски Съюз да употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да ограничи количеството украинско зърно, което влиза на пазара на Европейски Съюз.

Моравецки сподели, че се е договорил с водачите на няколко страни, граничещи с Украйна, да пишат до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да изискат предприемане на дейности.

Еврокомисар Войчеховски уточни през днешния ден, че страните, наранени от украинския импорт на зърно, ще би трябвало да реализират единна позиция, която той ще поддържа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР