Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей

...
Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей
Коментари Харесай

Още на 15 декември Босна и Херцеговина може да получи статут на кандидатка за членство в ЕС 


Европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей съобщи, че в случай че продължи ускореният развой на образуване на държавно управление на всички равнища в Босна и Херцеговина, Европейският съвет би могъл още на 15 декември, след  срещата на върха ЕС-Западни Балкани, да утвърди статута на Босна и Херцеговина като страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, заяви малкия екран на Република Сръбска RTRS.

В изявление за малкия екран еврокомисарят изрази вяра, че Босна и Херцеговина ще укрепи своите институции, тъй че да може да взима решения независимо и че задграничните съдии в Конституционния съд на страната към този момент няма да са нужни след приключването на сегашния им мандат.

Вархей уточни още, че формалните представители на Република Сръбска поддържат ускорения път към Европейския съюз.

Имах опцията да се срещна с новия ръководител на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович и съм в действителност поощрен от посланията, които чух от нея за готовността за интензивен път към Европейски Съюз, сподели Вархей.

Той добави, че той и президентът на Република Сръбска Милорад Додик споделят общ интерес за по-бърз прогрес по европейския път и обезпечаване на мир, непоклатимост и развиване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР