Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан изрази надежда, че споразумението

...
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан изрази надежда, че споразумението
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Споразумението за името на Македония може да има ефект на доминото

Европейският комисар по разширението Йоханес Хан изрази вяра, че съглашението за разрешаване на разногласието за името на Македония сред Атина и Скопие може да има „ резултат на доминото “ на Балканския полуостров. Позицията му е по отношение на така наречен Преспански контракт, който откри пътя на някогашната югорепублика към НАТО и Европейски Съюз. Хан даде изявление пред Файненшъл Таймс.

В същото изявление Хан съобщи, че Европейски Съюз „ надценява Русия и подценява Китай “, когато се опълчва на въздействието на конкурентни сили на Балканите. Той предизвести страните да не взимат огромни заеми от Китай и да не се включват в неговите инфраструктурни планове, като добави, че Съюзът би бил „ по-добър сътрудник “.

"Сърбия, Черна гора, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, както и Северна Македония може да се причислят към Европейски Съюз в случай че извършват критериите ", акцентира комисарят.

Междувременно, Манфред Вебер, който е претендент на Европейската национална партия за ръководител на идната Европейска комисия, съобщи, че Турция не може да бъде част от Съюза, като добави, че ще приключи присъединителните договаряния в случай че стане ръководител на Европейска комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР