Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер беше принудена да отговаря

...
Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер беше принудена да отговаря
Коментари Харесай

„Крушение на суверенитета на ЕС“. Една американка почти стана важен европейски чиновник

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер беше принудена да дава отговор пред Европейския парламент по доста сензитивен въпрос. Оказа се, че конкуренцията за длъжността основен икономист на отдела е извоювана от американска гражданка, която е родена, учила и направила кариера в Щатите, Фиона Скот Мортън. Това предопределение провокира бурна дискусия в политическите среди. Аргументите " за " и " срещу " разкриват действителност, доста по-значима от въпросите на елементарната условност.

Скот Мортън влезе в броя на претендентите по изцяло общоприета процедура: тя беше в листата от 11 души, по-късно останаха 4, от които тя беше считана за най-компетентна. Наистина няма подозрение в професионалните качества на този икономист. Завършила Йейл и MIT, тя е специализирала в икономическата конкуренция и антитръстовото право.

Такъв експерт не би трябвало да се пропуща, се споделя в писмо, написано от световноизвестни учени, измежду които и няколко нобелови лауреати, когато информацията за идното предопределение беше оповестена обществено. Въпреки това фактът, че американец ще заеме една от основните позиции в Европейския съюз, развълнува мнозина.

Първо, Фиона Скот Мортън работи в администрацията на президента на Съединени американски щати Барак Обама. Това значи, че тя е била и продължава да поддържа връзка със спецслужбите, които надали считат, че спазването на длъжностната характерност на еврочиновник е по-важно от преследването на ползите на страната им. Освен това, с цел да работи в управническата конструкция на Европейски Съюз като някогашен държавен чиновник, тя ще би трябвало да получи позволение от Централно разузнавателно управление на САЩ. Работила е и за Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

Второ, тя дава консултантски услуги на европейски лобисти на огромни интернационалните компании. По-специално, тя е признала за работата си с Charles River Associates, която предизвиква ползите на корпорациите GAFAM в Европейския парламент. По думите на Скот Мортън, заплащането за нейните услуги е било в другите планове от 1 до 2 милиона $. В допълнение, тя е съветвала настрана за Apple, Microsoft и Amazon.

Тук се крие един доста сензитивен миг за европейците. В края на краищата точно тези компании се пробват да накарат някои европейски страни, като Франция, да заплащат налози върху облагите, извоювани на тяхна територия и от техните жители. И в продължение на доста години те са успявали сполучливо да се измъкват, в това число благодарение на Фиона Скот Мортън, като намират способи за отбягване и „ усъвършенстване “ на данъчните разноски.

Въпреки уверенията на комисар Вестагер, основният икономист на нейния отдел, съгласно длъжностната характерност, има достъп до класифицирана информация. В тази връзка пораждат основателни подозрения: няма ли да се окаже, че госпожа Скот Мортън в този момент ще бъде принудена да работи против някогашните си работодатели? И дали тя по отношение на материални или персонални ползи няма да издаде информация, която ще помогне на гореспоменатите корпорации и с това ще накърни държавните ползи на страните членки на Европейски Съюз?

Много политици се оповестиха срещу това предопределение. Няколко еврокомисари, в това число Жозеп Борел и Тиери Бретон, желаеха намесата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Франция беше изключително възмутена, защото длъжността основен икономист на Европейската антимонополна организация беше основана през 2003 година по френска самодейност.

Френският външен министър Катрин Колона прикани Европейски Съюз да преразгледа решението. Жан-Люк Меланшон назова това решение „ корабокрушение “ на европейския суверенитет, до момента в който Марин льо Пен го назова доказателство, че Европа към този момент не е „ европейска “.

Евродепутатът Рафаел Глюксман изрази неразбиране, че след напъните, ориентирани към контролиране на активността на корпорациите GAFAM, те желаят да поверят на собствен лобист ръководството на този регулаторен механизъм. Френската комунистическа партия също счита това решение за противоречащо на ползите на Европа.

Друг тип подозрение изрази френският президент Еманюел Макрон. Придържайки се напълно към концепцията, че най-хубавият би трябвало да победи, той означи, че съгласно управлението на Европейски Съюз очевидно няма нито един претендент в Европа, чийто гений да дава отговор на компетенциите на Фиона Скот Мортън.

И в случай че е по този начин, в какво плачевно положение са изпаднали европейците. Президентът също по този начин означи, че в Съединените щати назначението на чужденец на сходна служба е просто невероятно, тъй като опонира на закона. Защо Европа би трябвало да работи по друг метод?

Изборът на този претендент беше оспорван и от представители на други страни. Като цяло гласовете бяха разграничени на страните от юга, към които се причисли Франция и които считат, че в делата на икономическото ръководство на страната няма място за хора, тясно свързани с огромния частен бизнес. На тях им опонират страните от Северна Европа, съгласно които транснационалните компании имат право да преследват ползите си пред страната.

Позицията на управляващите в Европейски Съюз обаче беше непреклонна. Решението в интерес на Скот Мортън беше предпазено както от самата Вестагер, по този начин и от представителя на ръководителя на Европейската комисия Дана Спинат, който сподели, че няма да има проверка. Само отводът на Фиона Скот Мортън оказа помощ да се избегне фактът, че една от най-важните позиции в най-голямата европейска асоциация ще бъде заета от представител на Съединени американски щати.

От всичко случило се произтичат два въпроса-извода, които могат да се зададат и си коства да се замислим. Първият е действието на Европейския съюз. За следващ път се оказа, че това е доста затворена конструкция, в която решенията се вземат от стеснен кръг хора при закрити порти и без никакво разискване.

Например, хората, които в последна сметка подписаха документа, приемащ кандидатурата на Скот Мортън, даже не знаеха за нейното поданство, защото тази точка не беше посочена в предоставената автобиография.

Следствие от тази непосредственост са множеството корупционни кавги. Един от най-големите е казусът с допускането на ваксини против Covid-19 да навлязат на европейския пазар. А съгласно хипотетичния скрит план на Урсула фон дер Лайен с лобисти на Pfizer през октомври 2022 година е формирано наказателно дело. Въпреки че това към момента не е помогнало да се получат от шефа на Европейската комисия нужните документи и SMS известия, посредством които бяха решени тези най-важни за доста милиони хора въпроси.

Вторият въпрос е обвързван с основите, върху които е построен Европейски Съюз. По мнението на изданието Marianne, тази история показва непоследователността на разсъжденията по отношение на моралните и културни полезности, присъщи на обединена Европа.

И че същността му, както и през 80-те години на предишния век, остава основаването на оптимално удобни условия за действие на свободния пазар. Въпросът чии ползи съставлява този бизнес, несъмнено, не си коства да се задава. А това от своя страна рано или късно, само че неизбежно ще докара до нарушение на ползите на европейските страни.

Фиона Скот Мортън трябваше да встъпи в служба на 1 септември 2023 година Във връзка с отдръпването на кандидатурата й, се чака постът да отиде при нейния противник испанец Хуан Хосе Ганус Фернандес, който стигна до финала с нея. Неговата подготвеност, съгласно доста специалисти, не е по-ниска от компетентността на американската жена, която го е изпреварила. Единствено методът на Ганус Фернандес към икономическото ръководство е друг.

Специалист по индустриално развиване и обществена стопанска система, той е бранител на вземането на решения с присъединяване и отговорността на бизнеса в битката против общественото неравноправие. Засега обаче нито той, нито представителите на Европейски Съюз са изяснили въпроса за по-нататъшното заемане на поста основен икономист на антимонополната организация.

Междувременно случилото се демонстрира готовността на най-малко част от Европа да бъде следена от Съединени американски щати не индиректно, а директно. Този път опитът се провали. Въпреки това, в случай че свършите вярната работа с тези, които не са съгласни, идващия път всичко може да се получи. И кой знае за какви други позиции в Европейския съюз ще аплайват претенденти от по-влиятелния чуждестранен сътрудник?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР