Европейските санкции спрямо Русия в областта на изпълнението на обществени

...
Европейските санкции спрямо Русия в областта на изпълнението на обществени
Коментари Харесай

IT фирма с руска собственост се оказа любима на институциите

Европейските наказания по отношение на Русия в региона на осъществяването на публични поръчки у нас се нарушават с лекост. Оказва се допустимо компания, съсобственост на съветски жител, да завоюва контракт, макар че в документите категорично е конкретизирано, че няма право да взе участие в поръчката. Фирмата се оказа партньор на редица институции у нас, като нито една от тях не приключва договорните си връзки с нея. Нещо повече - в една от процедурите сдружението е получило опция да се поправи. Така в последния вероятен миг компанията е прехвърлила собствеността си и към този момент официално дава отговор на наложените от Европейска комисия забрани. 

Това демонстрира инспекция на " Сега " във връзка предоставен от " Информационно обслужване " контракт за доставка на софтуерни лицензи на компания " Софтлайн ". Фирмата извършва сходни поръчки в министерство на образованието, външно министерство и НЗОК. Европейските наказания не разрешават сключването на нови контракти с следени от съветски жители или съветски компании сдружения, като рестриктивните мерки са в действие от 9 април, 2022 година До 10 октомври следваше да се прекратят и всички заварени остарели договори. Как съществуването на наказания се оказва дребна детайлност за институциите у нас и ревизира ли въобще някой претендентите и към този момент подписаните контракти? 

 

„ Информационно обслужване “ въобще не е открило казуса

 

Скандалният контракт на " Информационно обслужване " със " Софтлайн " е подписан в края на септември 2022 година, освен това по процедура на договаряне без съобщение. Поради неналичието на интерес към предишна открита процедура " Информационно обслужване " е решило да предложения непосредствено единствено " Софтлайн ".  В изискванията на поръчката категорично се показва, че компании, нарушаващи условията на глобите в региона на публичните поръчки, не могат да вземат участие. Не е ясно по какъв начин тъкмо е проверявана собствеността и дали компанията е подавала декларация в този дух, само че конкурсната комисия въобще не е разкрила проблем. Така от 30 септември 2022 година " Софтлайн " има контракт с дълготрайност до 2025 година за обезпечаване на Microsoft лицензи за потребностите на Българска телеграфна агенция на стойност 471 950 лева. 

Справка във фирмените регистри демонстрира, че към този миг " Софтлайн “ ЕООД е била 100% благосъстоятелност на „ Софтлайн холдинг ПЛС “. 55,02% от акциите на това сдружение са на собствен ред благосъстоятелност на „ Софтлайн груп инк “ на съветския жител Игор Боровиков. Така Боровиков е лице, което индиректно има над 50% от собствеността в „ Софтлайн “ и попада под рестриктивните мерки за подписване или извършване на контракти в Европейски Съюз. 

Проверката в регистъра на публичните поръчки за други контракти, изпълнявани от „ Софтлайн “, дава още по-любопитни резултати. Оказва се, че компанията има доста по-голям контракт с просветното министерство, също подписан в нарушаване на глобите – абонаментно прилагане на артикули на Microsoft за университетите и научните институти. Договорът е от 19 април 2022 година – подписан е 10 дни след влизането в действие на възбраните в региона на публичните поръчки, продължителността му е до януари 2025 година, а цената – 5,3 млн. без Данък добавена стойност. Дори да приемем, че МОН не е било доста наясно с новите правила около прясното им приемане, ведомството е имало време да разбере в това време и да предприеме следващи ограничения. За настоящи остарели контракти разпоредбите на Европейски Съюз плануват поетапното им преустановяване най-късно до 10 октомври 2022 година

Нищо от това не се е случило, а компанията се поява още веднъж по друга процедура на МОН - обявена през юли поръчка за поддръжка и ръководство на платформите за отдалечено образование.  

 

Невярно попълнена декларация? Няма проблем 

 

По тази поръчка развиването на събитията е, меко казано, необичайно. Съобразявайки се с европейските наказания, МОН категорично е показало в документите, че компаниите, които не дават отговор на условията, наложени със глобите, ще бъдат остранявани. Уточнено е и че те следва да попълнят декларация за неявяване на такива условия.

От обществените документи по процедурата излиза наяве, че при " Софтлайн " тези правила са жестоко нарушени. Фирмата е подала оферта по обособена позиция 2 – за поддържане на платформата за отдалечено образование в среда, основана на „ Гугъл Workspace “ на 18 август 2022 г. МОН най-съвестно е проверило собствеността и е открило, че компанията е директно обвързвана с съветския жител Игор Боровиков, излиза наяве от протокола на комисията, заседавала на 26 август. От документа се схваща и че декларацията, която " Софтлайн " е подала по тази тематика, е с погрешно наличие. Това единствено по себе си е проблем, тъй като за обявление на погрешни условия се носи и наказателна отговорност. От момента на установяването на съветската връзка стартират и странните дейности на конкурсната комисия, демонстрират протоколите за работата й. 

Вместо да пристъпи към премахване на компанията още на равнище допускане до процедурата МОН й е дало законоустановения 5 дни период да в профил нередностите. В този период компанията е съумяла да приложи единствено писмо, в което твърди, че глобите са неприложими за нея. На базата на писмото и с много огромно забавяне – едвам на 26 септември 2022 година, МОН е пратило питане до Агенцията за публични поръчки правилно ли е това.

Становище от АОП по този начин и не се е появило, само че на 4 октомври МОН е известено от " Софтлайн ", че е подписан контракт за продажба на проблематичните 55% от собствеността. Дяловете са трансферирани на физическото лице Сандис Коломенскис, латвиец. На това съображение МОН позволява компанията и я класира преди всичко по съответната позиция.

Самото прекачване на събствеността е осъществено на неслучайна дата - 10 октомври 2022 година - крайният период, в който Европейска комисия разрешава да работят остарели контракти с съветски обвързаности. Според адвокати съвпадението едва ли е инцидентно и е заловен последния вероятен трен за заобикаляне на глобите. Това обаче не трансформира обстоятелството, че просветното министерство е било наясно задоволително рано за казуса и не е работило - нито по тази процедура, нито по втория и по-голям контракт с компанията от април. Офертата на „ Софтлайн “ за осъществяване на контракта за подръжка на платформата за отдалечено образование е за близо 120 000 лева на година, като е планувано поддръжката да се прави три години при надлежно обезпечено финансиране. 

„ Софтлайн “ има и други настоящи контракти, подписани отпреди стартовата дата на глобите – контракт за 2,5 млн. лева с НЗОК и период 2025 година, работи и контракт с външно министерство от края на март 2022 година до 2025 година, още веднъж за възобновяване на софтуерни лицензи. Няма данни институциите, сключвали тези контракти, да са създали опит да ги прекратят.  Не е ясно какъв е юридическият статус на тези конкракти предвид на осъщественото в последния миг прекачване на собствеността в компанията. Препродажата на дяловете обаче наподобява прекалено много на скица за заобикаляне на глобите, вместо за осъществяването им. На фона на лекотата, с която се нарушават глобите при нови процедури, е мощно подозрително ведомствата да са подхванали ограничения за инспекция на  вече подписани остарели контракти. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР