Европейските производители на зехтин алармират, че горещините това лято да

...
Европейските производители на зехтин алармират, че горещините това лято да
Коментари Харесай

Най-големият производител на зехтин в света регистрира спад в производството от 56%

Европейските производители на зехтин сигнализират, че горещините това лято да донесат втора поред неприятна годишна продукция. Голямата суша може да докара до повишаване на цените на зехтина, предизвестяват от промишлеността, представени от Daily Sabah.

Очаква се производството на зехтин в Европа да спадне с 40% през сезон 2022-2023 година спрямо предходния сезон, съгласно данни, оповестени през юли от Европейската комисия. " Много сме обезпокоени ", разяснява Андреа Каркаси, която е общоприет шеф на Италианската асоциация на производителите на зехтин Assitol.

Испания, от където идва близо половината от общото международно произвеждане на зехтин и е най-големият производител в международен мащаб, записва спад от 56%. Производството на Гърция е намаляло с 47%, в Португалия с 39%, в Италия пък се записва спад от 27%.

Производството на зехтин в Тунис е намаляло с една четвърт, до момента в който световният спад е към 26%. Само в Турция се регистрира нарастване от 17%.
 Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?
Турция забрани износа на зехтин: Очаква ли се скок в цената на маслионовото олио?

Пребутилирали се насипният турски зехтин от съперниците Италия и Испания?

По думите на Караси проблемите от сушите идват на фона на повишението на разноските за сила и първични материали, провокирано от войната в Украйна.

Горещите талази и сушата не престават да засягат Средиземноморието, който е районът с най-сериозно производството на маслини в Европа.

Наскоро Гърция също претърпя най-горещия си юлски уикенд от 50 години насам.

Има последици. Запасите от зехтин в Европа в края на сезон 2022-2023 година са намаляли с близо 60% до 280 000 тона спрямо предходния интервал, съгласно данни на Европейската комисия.

Въпреки по-добрата годишна продукция в Турция и привлекателността на пазара на Европейски Съюз, вносът в Европейски Съюз не се усилва с доста бързи темпове спрямо последната пазарна година, се споделя в отчета на Европейската комисия.

Всички тези фактори бързо покачиха цените на зехтина. Цената на производител за маслиново масло екстра върджин се увеличи със 75% до 5,92 евро за кг през май, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Цената на италианския зехтин екстра върджин се увеличи с 46% до 6,33 евро за кг и със 70% до 5,60 евро за кг за Гърция.

Производителите се притесняват, че ще има по-малко ползване на зехтин през идната година, като потребителите ще се насочат към други артикули, като слънчогледовото олио.

Износът на зехтин за Съединени американски щати също е намалял с 20% през последния сезон; този за Китай е намалял с 31%, за Канада с 18% и Обединеното кралство със 17%, съгласно отчета на Европейската комисия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР