Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка. Това каза

...
Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка. Това каза
Коментари Харесай

Кирил Петков от Брюксел: Всички поздравиха България за Македония

Европейските водачи оцениха, че България направи своята стъпка. Това сподели министър председателят в оставка Кирил Петков в Брюксел.

„ Другото, което оцениха е, че това решение е решението, което френското председателство, Европейски Съюз действително поддържа, призна и осъзнава, че българските условия в този момент към този момент стават европейски. Сега е време за държавното управление на Република Северна Македония да поведе своята нация.

Това, което тях зависи сега е да кажат, че те желаят да са част от Европейския съюз и те са подготвени да създадат стъпките това да стане действителност. Надявам се, че благодарение на европейската дипломация, на натовските сътрудници, ще могат да преодолеят компликациите, вътрешно при тях, и ще поведат своята нация по пътя към Европа “, сподели той.
По думите му всички са поздравили България.
„ Всички ни поздравиха, от Еманюел Макрон до Шарл Мишел, до Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен, всичките министър председатели ни поздравиха, че взехме една проевропейска позиция. Благодариха ни, че и те са разбрали изискванията, които са значими за България, и тези условия в действителност са европейски “, означи Петков.

Много е значимо правата на българите да са предпазени в Република Северна Македония, сподели още той.

“Това е европейско виждане и европейска потребност това да се случва освен за тях, а за всички хора, които желаят да членуват в този съюз. Така че от самото начало нашите условия, българските, те са действително европейски, те го схванаха и по тази причина имаме такава необятна подкрепа”.

Много е значимо един политик да си държи на думата, добави министър председателят в оставка.

„ Много е значимо такива решения да се вземат с оптимално необятна поддръжка. Това не може да е тясно решение на един министър, на министър-председател, на един Министерски съвет. Това решение би трябвало да бъде с оптимално необятна поддръжка – 170 до 240.
Министърът на „ ИТН “ също го поддържа и тя се похвали действително за положителния резултат, означи Петков:
„ И разбираме, че всичката друга реторика е била просто политическа дъвка, която се употребява по най-грешния метод “, разяснява той.

Според него в този момент европейската дипломация ще стартира да работи интензивно, с цел да може това предложение да се одобри.

“Аз мисля, че това предложение е в действителност доста положително и за Република Северна Македония, тъй като първо отваря пътя за Европейския съюз, второ – и те би трябвало да желаят правата на всички общности в Северна Македония да бъдат предпазени. Това е в действителност да си европейска страна и това са полезности, които всички ние би трябвало да настояваме за тях”, добави Кирил Петков.

„ Мисля, че европейската дипломация ще стартира да работи интензивно, с цел да може това предложение да се одобри. Аз мисля, че това предложение е в действителност доста положително и за Република Северна Македония, тъй като първо отваря пътя за Европейския съюз, второ – и те би трябвало да желаят правата на всички общности в Северна Македония да бъдат предпазени.
Това е в действителност да си европейска страна и това са полезности, които всички ние би трябвало да настояваме за тях.
Мисля, че европейските ни сътрудници имат това като съществена задача и съм сигурен, че не им липсва мотивация, не им липсват старания, които ще хвърлят с сътрудниците от Северна Македония. Въпросът е мощните националистически сили да не вземат превес в Република Северна Македония, само че ние, като държавно управление, платихме голяма цена, с цел да стигнем дотук. Сега тяхната цена би трябвало да бъде също платена в това, че изисква водачество, това не се случва просто така”, добави Петков.

“Друг е въпросът, че цената действително, която ние платихме, не беше за Република Северна Македония, а беше за това, че спряхме корупцията, а мъглата, обвързвана с Република Северна Македония, беше просто едно опрощение, което в действителност през днешния ден потвърди и това, че външният министър, повдигнат от „ ИТН “ го поддържа “, сподели още той.
Петков изясни и реакцията си във връзка с президента.
„ Моята реакция беше, че тъкмо когато се гласуваше и вота на съмнение, и се опитваме да решим този народен въпрос вместо да получим институционална поддръжка от президентството – и в този миг се чака институцията на президентството да подаде ръка, да бъде част от общото решение и когато тъкмо в този сериозен миг се каже – Ами това е техен проблем, за какво не го вземат решение  – и няма градивен метод, от там пристигна моята реакция – това не е държавническият метод да се вземат решение тези проблеми. Държавническият метод е да се сплотяваме, безапелационен беше Кирил Петков.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР