Европейските институции вече се подготвят за приемането на България и

...
Европейските институции вече се подготвят за приемането на България и
Коментари Харесай

EURACTIV: България влиза в Шенген на два етапа – през октомври и януари

Европейските институции към този момент се приготвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година, като влизането на двете страни в зоната за свободно пътешестване на този стадий може да се счита за несъмнено. Това оповестиха източници на от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и държавното управление.

Предварителният проект е приемането в Шенген да стане на два стадия - първо за контрола през летищата през октомври, а пълноправното участие с унищожаване на сухопътния граничен надзор би трябвало да се случи на 1 януари 2024 година.

Според източници в София, България има съществени шансове, в случай че упражни дипломатически напън и покаже предпочитание за продължение на промените, да реализира пълноправното участие в Шенген още през октомври т.г.

 Шенген минава на електронни визи, и България ще ги издава Шенген минава на електронни визи, и България ще ги издава

Допреди месец най-голямата спънка пред влизането на България в Шенген беше. Правителството на Марк Рюте е дало сигнал, че прави оценка високо напъните на българския парламент и последните четири държавни управления за започване на действителна правосъдна промяна с въвеждането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор, написа EURACTIV.

Според изданието втората огромна причина за идното приемане на България в Шенген е изборът на постоянно проевропейско държавно управление в София с поддръжката на ГЕРБ и ПП-ДБ, които заявяват желанието си да ревизират политиката на Румен Радев към Украйна.

Европейските сътрудници на страната се надяват, че постигането на тази огромна външнополитическа цел ще спомогне за превъзмогването на политическата рецесия в София.

През юли Европейската комисия ще разгласява специфичния мониторингов отчет за положението на върховенството на закона и битката с корупцията в България, който се написа по гледище на Нидерландия.

за разширението на Шенген на фона на бежанската рецесия не са отпаднали, само че упованието е Виена повече да не стопира двете балкански страни, в случай че остане единствената страна в Европейски Съюз, която е срещу.
През декември предходната година участието на България в Шенген бе блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна от единствено Австрия, до момента в който с единомислещо решение от януари пълновръстен член на зоната за свободно напредване стана Хърватия.

Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. Исканията на Австрия изглеждаха надалеч по-трудно осъществими, като австрийският канцлер Карл Нехамер за изграждане на нова ограда по границата с Турция,.

Няколко дни след блокирането на българската кандидатура за Шенген президентът Румен Радев разяснява, че страната е поискала гаранции от сътрудниците в Европейски Съюз, че сигурно ще стане член на Шенген през 2023 година, като посоченият краен период за това бе точно октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР