Европейските институции обсъждат възможности за предоставяне на средства за държавите,

...
Европейските институции обсъждат възможности за предоставяне на средства за държавите,
Коментари Харесай

По инициатива на Андрей Новаков: ЕС обсъжда подкрепа за държавите за справяне с бежанската вълна от Украйна

Европейските институции разискват благоприятни условия за даване на средства за страните, приемащи бежанци от военния спор в Украйна. Идеята на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ за специфичен механизъм за финансиране беше прегледана на първата среща на управляваната от него работна група за мониторинг на кохезионната политика в Европейския парламент.

Новаков показа концепцията си още при започване на м. март на изключителната сесия на Европарламента, отдадена на военния спор в Украйна. Тогава той предложи да бъде основан специфичен финансов пакет с неизползваните средства по линия на кохезионната политика от миналия програмен интервал, които да бъдат предоставени на държавите-членки за справяне с най-спешните потребности по обезпечаване на заслон и отбрана на мигрантите. Новаков уточни като образец подобен метод на Европейски Съюз за справяне с Коронавирус рецесията през 2020 година, когато още веднъж той внесе предложенията за смяна в регламентите, позволяващи неизползваните средства от политиката по доближаване да бъдат пренасочени незабавно за справяне с последствията от пандемията.

Междувременно представители на Европейската комисия също заговориха за опцията разпоредбите за ръководство на средствата по оперативните стратегии да бъдат приспособени по този начин, че да може в къси периоди средства от еврофондовете да бъдат употребени за разрешаване на най-спешните потребности за справяне с бежанската вълна.

Новаков, който е и координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване на Европейския парламент, акцентира, че наличното финансиране може да се употребява със задна дата и да покрива 100% от разноските на страните, приемащи бежанския поток. Предложението е с тези средства да бъдат обезпечавани незабавна здравна помощ, храна, вода и лекарства, както и да бъдат покривани разноски по превоз и настаняване на мигрантите.

Дейността на новосъздадената работна група за мониторинг на кохезионната политика към ЕНП ще бъде съсредоточена върху оценка на плановете от миналия програмен интервал, както и навременния старт на планове от новата бюджетна рамка до 2027 година В групата вземат участие членове на Европейския парламент от всички държави-членки. Те ще организират срещи с представители на всички участници в процеса по ръководство на средствата от Европейски Съюз, в това число взаимни съвещания с европейски комисари, членове на Европейската счете палата и ОЛАФ, с специалисти и представители на националните и локалните управляващи.

е член на Екологичен потенциал за втори следващ мандат. Той работи по Общия правилник за ръководството на средствата от Европейски Съюз в новия програмен интервал и бе докладчик по пакета REACT-EU за ограниченията за превъзмогване на последствията от пандемията COVID-19. Координатор е на Групата на ЕНП в Комисията по районно развиване на Европарламента и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР