Централната избирателна комисия ще дава по два медийни пакета на

...
Централната избирателна комисия ще дава по два медийни пакета на
Коментари Харесай

ЦИК ще дава по два медийни пакета за изборите 2 в 1 след решение на съда

Централната изборна комисия ще дава по два медийни пакета на партиите, които не получават държавна дотация. Причината за смяната е решение на Административния съд в София. 

Съдът анулира решението на ЦИК от 7 май, с което се уреждат разпоредбите за даване и разходването на средствата за медийни пакети в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни - а точно - партиите да получават единствено един медиен пакет в размер на 40 000 лв., макар че ще вземат участие и в двата вота. 

Всяка групировка, която не получава държавна дотация и която е записала претенденти във всички изборни региони, може да закупува медийна реклама за предизборната си акция за сумата до 40 000 лева, като средствата се дават от Централната изборна комисия. Идеята е по този начин да се приближат възможностите на дребните обединения с огромните, които разполагат с надалеч по-големи финансови благоприятни условия, а и притеглят повече медийно внимание.

5 партии и 4 обединения, измежду които " Левицата ", " Граждански блок ", " Ние идваме ", " Коалиция на розата ", " Солидарна България " и други, подадоха тъжби против решението на Централната изборна комисия, като съгласно тях дотацията би трябвало да е не 40 000 лв., а 80 000 лв.. 

" Да, такова е решението, тъй като съвсем всички, като се изключи една коалиция („ Неутрална България “ - б.а.), са регистрирани и за двата типа избори и съгласно ЦИК доста мъчно ще може да бъде разграничена акцията за единия тип избор и за другия ", изясни тогава говорителят на ЦИК Росица Матева пред " Клуб Z ".

В решението си от 7 май от ЦИК оповестяват, че то може да се апелира пред Върховния административен съд в тридневен период.

Няколко дни по-късно обаче Върховен административен съд разгласи, че жалбите не могат да се прегледат от него и би трябвало да се препратят на Административен съд-София град (АССГ).

" Жалбата е процесуално неприемлива, като предявена срещу акт, който не предстои на обжалване пред актуалната инстанция ", стимулират се висшите съдии в определението си по делото.

На 17 май Административният съд анулира решенията на ЦИК в частта им за даването на общо 40 000 лева.медийни пакети на обединенията и за двата избора. Заради това Централната изборна комисия сега ще би трябвало да отпусне по 80 000 лева на партиите и обединенията, участващи и в изборите за Европейски парламент, и за Народно заседание. 

С друго решение ЦИК определя кои ще са обединенията, имащи право на медийни пакети - това са общо 15 партии и 7 обединения, като единствено коалиция " Неутрална България " ще получи 40 000 лева, защото не взе участие в изборите за Европейски парламент.

Решението на АССГ е могло да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен период от датата на оповестяването му, само че ЦИК не го е атакувал. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР