На свое заседание УС на БНБ разгледа Преглед на въведените

...
На свое заседание УС на БНБ разгледа Преглед на въведените
Коментари Харесай

БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни кредити

На свое съвещание УС на Българска народна банка прегледа „ Преглед на въведените от Българска народна банка макропруденциални ограничения по отношение на рисковете пред банковата система “. 

Аналитичният материал показва, че вследствие на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система е основана резистентност по линия на ликвидност, капитал, успеваемост и качество на заемите.

Същевременно, налице е изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели. В тази връзка УС на Българска народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи активност в страната, използването на следния най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели: 

1. Съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане;

2. Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;

3. Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;

4. Съотношение сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;

5. Съотношение сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;

6. Максимален период по контракта за заем (матуритет).

С решението се утвърждават определенията и метода на пресмятане и се вкарва тримесечна отчетност за тези индикатори на самостоятелна и на консолидирана основа.

С по този начин основания механизъм за наблюдаване и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими парцели. Българска народна банка ще подхваща следващи надзорни дейности въз основа на резултатите от тази оценка, оповестиха от националната банка.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР