Европейските фючърси на природен газ на Нидерландския хъб TTF поевтиняват

...
Европейските фючърси на природен газ на Нидерландския хъб TTF поевтиняват
Коментари Харесай

Цената на природния газ в Европа падна под 45 евро за мегаватас

Европейските фючърси на природен газ на Нидерландския хъб TTF поевтиняват под 45 евро за мегават час при започване на актуалната седмица, следвайки спад в цените с 2,9% предходната седмица, когато беше маркирано намаляване за четвърта поредна седмица.

Продължаващото поевтиняване е вследствие на съвсем напълно запълнените европейски газови складове и мощните потоци на полутечен природен газ (LNG), идващи на остарелия континент.

Към 11.30 часа българско време декемврийските фючърси на газовия TTF хъб поевтиняват с 4% към 44,65 евро за мегаватчас, отстъпвайки от ценовите върхове над 50 евро/MWh, достигнати над 13-и октомври (малко над 56 евро/MWh) и в края на октомври/началото на ноември (към 52-54 евро/MWh).

Междувременно през тази седмица се чака по-топло и по-ветровито време в огромен част от Европа, което допуска понижена консумация на синьото гориво.

В същото време Израел подреди на енергийната компания Chevron да възобнови добива в главното находище Тамар, което беше затворено след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври, а израелските потоци на природен газ за Египет се усилиха с цели 60% през този месец.

Освен това търсенето на LNG от Азия остава едва и цената на спот на природен газ за доставка до Северна Азия спадна за трети следващ път предходната седмица, което също оказва помощ за намаление на цените в Европа.

Само по-траен спад обаче на газовите TTF фючърси под региона 45,00-43,50 евро за мегаватчас (бивши ценови върхове от август 2023 година и значими дъна от 10 и 12 октомври, както и от интервала 6-9 ноември) може да докара до по-сериозно поевтиняване на синьото гориво.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР