Европейските фондови пазари проявиха предпазливост в петък, с което приключи

...
Европейските фондови пазари проявиха предпазливост в петък, с което приключи
Коментари Харесай

Европейските пазари преминаха през тежка седмица – страхът от рецесия преобладава

Европейските фондови пазари демонстрираха нерешителност в петък, с което завърши най-лошата им седмица от март насам.

Проучване на бизнес интензивността сподели закъснение на стопанската система на еврозоната, което съответства с поддържането на ястребовата политика от страна на централните банки.

Индексът Stoxx 600, представляващ общия европейски пазар, остана без смяна, откакто се стабилизира след ранните загуби. Германският Dax обаче означи спад от 0.7%, а лондонският FTSE 100 се намали с 0.2%. През седмицата Stoxx 600 се намали с 2.6%.

Предпазливостта на вложителите се породи от експресния формиран показател на мениджърите по покупките в еврозоната HCOB, който разкри петмесечно дъно от 50.3 пункта, падайки под консенсусната прогноза от 52.5 пункта.

Този симптом за намаляване на стопанската система се появи на фона на неотдавнашните ястребови решения на централните банки. Швейцария, Норвегия и Обединеното кралство покачиха главните си лихвени проценти, с цел да се оправят с трайно високата инфлация.

От другата страна на Атлантическия океан ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл последва наклонността, като уточни опцията за още две нараствания на лихвените проценти с четвърт пункт до края на годината.

Икономисти предизвестиха, че преодоляването на инфлацията може да се реализира с цената на криза в огромните международни стопански системи.

Преди отварянето на американския пазар контрактите, проследяващи S&P 500, се намалиха с 0.5%, до момента в който тези, проследяващи софтуерния Nasdaq 100, означиха спад от 0.7%.

Джорджина Тейлър, началник на отдел “ ” в Invesco, разяснява:

Тя означи още, че вложителите, привикнали политиците да се намесват по време на стопански компликации, в този момент се приспособяват, което води до волатилност на пазара.

Еврото поевтиня с 0.9% по отношение на $, като се търгуваше за $1.086, а доходността на двугодишните немски облигации се намали с 0.1 процентни пункта до 3.18%. Доходността се намалява с повишението на цените на облигациите.

В Германия подиндексът на енергийните акции претърпя забележителен спад от 32.9% след решението на Siemens Energy да отдръпна прогнозата си за облагата през годината, базирайки се на проблеми с единица за вятърни турбини. Акциите на Siemens Energy поевтиняха с 33% до €15.6.

Източник:

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР