Европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна

...
Европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна
Коментари Харесай

СЗО: Европа да се подготви за втора по-смъртоносна вълна на Covid-19 тази зима

Европейските страни би трябвало да се приготвят за втора по-смъртоносна вълна на заразяване с ковид, защото пандемията не е завършила. Това предизвестие насочи в изявление за английския вестник " Дейли телеграф " лекар Ханс Клюге, районен шеф на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

Докато европейските страни започнаха да разхлабват ограничаващите ограничения, Клюге акцентира, че в този момент е " времето за подготовка, а не за празненства ". Той акцентира, че случаите на инфектирани с ковид във Англия, Франция и Италия започнаха да падат, само че това не значи, че пандемията отминава.

Епицентърът на болестта в Европа в този момент е на изток, случаите в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан се усилват, посочи районният шеф на СЗО. По думите му страните би трябвало да употребяват това време умно и да стартират да укрепват здравните си системи, както и да усилват потенциала в лечебните заведения, първична здравна помощ и интензивните отделения.

" Сингапур и Япония схванаха рано, че това не е време за тържествуване, това е време за подготовка. Това вършат скандинавските страни - те не изключват втора вълна. Но те се надяват да бъде локализирана и да могат да скочат бързо ", изясни Клюге.

Той също сподели, че втората вълна може да съвпадне с разпространяването на други инфекциозни болести.

" Много съм обезпокоен от двойна вълна - през есента, може да имаме втора вълна на Covid и друга на сезонния грип или морбили. Преди две години имахме 500 000 деца, които не получиха първа ваксина срещу морбили ", изясни Ханс Клюге.

Много специалисти предизвестиха, че втора вълна на пандемията може да бъде даже по-смъртоносна от първата, припомняйки пандемията от Испански грип през 1918-1920 година Когато се появи Испанският грип за първи път през март 1918 година, той е имал белезите на типичния сезонен грип, само че есента се върнал доста по-смъртоносен. В последна сметка вирусът е лишил живота на към 50 милиона души. Движението на бойците в края на Първата международна война се счита, че е ускорило разпространяването на вируса. Също е имало трета и четвърта вълна, макар че не са били толкоз опустошителни.

" Ние знаем от историята, че при пандемиите страните, които не са били ударени първоначално, могат да бъдат наранени при втората вълна ", разяснява Клюге пред изданието.

" Какво ще забележим в Африка и Източна Европа? Те са зад кривата - някои страни споделят, че " ние не сме като Италия " и две седмици по-късно, взрив! Те за жалост могат да бъдат наранени от втора вълна, тъй че би трябвало да бъдем доста, доста деликатни ", добави той.

По думите му разхлабването на ограничаващите ограничения би трябвало да става последователно и деликатно, защото към момента няма ваксина и лекуване.

" Хората мислят, че блокадата свърши. Нищо не се е трансформирало. Целият пакет за надзор на болестта би трябвало да бъде на място. Това е основното обръщение ", продължи специалистът.

Той се надява пандемията да покаже, че в този момент здравето би трябвало да бъде над политическия дневен ред.

" Ние постоянно сме мислили, че здравето е лидерът на икономическия разцвет, само че е по-сериозно, където няма здраве, няма стопанска система. Това е урокът, който не би трябвало да се не помни. Общественото здраве заслужава да бъде сложено на върха на дневния ред. И от време на време, когато водач страда персонално, това оказва помощ ", заключи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР