Европейските държави оставиха за след Великден преговорите за окончателно оформяне

...
Европейските държави оставиха за след Великден преговорите за окончателно оформяне
Коментари Харесай

Планът за 1 млн. снаряда за Украйна е задържан от спорове кой да получи парите

Европейските страни оставиха за след Великден договарянията за дефинитивно оформяне на проекта за изпращане на 1 млн. снаряда за Украйна от Европейски Съюз, заяви Ройтерс.

Министрите на външните работи на Европейски Съюз утвърдиха новаторския пакет на 20 март. Най-непосредствената част от проекта предвиждаше 1 милиард евро за възобновяване на средства на страните от Европейски Съюз, които незабавно дадат от складовете си артилерийски снаряди от хранилища в Украйна.

Законодателството за този детайл към този момент е финализирано и се чака да влезе в действие през идващите дни, споделиха дипломати и чиновници, говорещи при изискване за анонимност.

Но вторият детайл - забележителната стъпка на Европейски Съюз към взаимни доставки на муниции на стойност още 1 милиард евро, е спъната от несъгласия дали производителите на боеприпаси да се лимитират до Европейски Съюз или да се отвори поръчката за компании от целия свят и по този начин част от средствата да изоставен Европа.

 Европейски Съюз се готви да похарчи 2 милиарда евро за артилерийски снаряди Европейски Съюз се готви да похарчи 2 милиарда евро за артилерийски снаряди
При оповестяването на пакета висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели, че боеприпасите ще дойдат от " европейската промишленост и от Норвегия ". Проектозаконът, координиран от посланиците на страните от Европейски Съюз употребява същата дефиниция, написа Ройтерс.

" Купувайте европейско "

Според дипломатически източници Франция, която има забележителна лична оръжейна промишленост, е настояла за определението за " европейска промишленост ", с цел да подсигурява, че допустимо най-голяма част от финансирането ще остане в компании от Европейски Съюз.

Гърция и Кипър също държат на тясна формулировка, изразявайки угриженост, че част от парите за закупуване на 155-милиметрови артилерийски снаряди и ракети може да се озоват при подизпълнители или снабдители в Турция.

Германия, Полша и Нидерландия са в другия лагер, отпред на страни, които считат, че прекалено много ограничавания върху веригите за доставки биха забавили обезпечаването на муниции за Украйна, изключително откакто мнозина към този момент таят подозрения, че европейската промишленост има потенциала да реализира задачата от 1 милион снаряда за 12 месеца.

" Франция изиска повече формулировки, с цел да втвърди в допълнение текста " купувайте европейско ", сподели източник, непосредствен до комитета на посланиците на Европейски Съюз, които договарят основни политически покупко-продажби.

 Защо взаимното пазаруване на муниции ще способства за обективен мир в Украйна Защо взаимното пазаруване на муниции ще способства за обективен мир в Украйна

След като молбата на Франция беше отхвърлена, въпросът " би трябвало да се върне в Париж за решение, което ще пристигна едвам след Великден ", сподели източникът.

Ако забавянето е единствено няколко седмици, то не би трябвало да повлияе на цялостните старания на Европейски Съюз да достави муниции на бойното поле, защото незабавният детайл към този момент е утвърден, споделиха дипломати. " Първо ще купуваме европейско. Европейското финансиране би трябвало да служи за пазаруване на европейско, само че би трябвало да бъдем и реалисти ", споделя източникът на Ройтерс.

България, Ирландия и Дания не вземат участие в съглашението за оповестяване на общата социална поръчка за покупка на муниции, в която се включиха 23 европейски страни и Норвегия. Тя цели обезпечаване на снаряди за попълване на запасите на страните, които дават от своите боеприпаси на Украйна, както и за обезпечаване на още снаряди за украинската войска.

 Държавите за груповото пазаруване на боеприпаси станаха 24, България не е измежду тях Държавите за груповото пазаруване на боеприпаси станаха 24, България не е измежду тях

В същото време в сряда стана ясно, че. Служебният външен министър Николай Милков заяви, че е отправил такова питане към американския държавен секретар Антъни Блинкен по време на среща в Брюксел.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР