Европейските акции се търгуват без ясна посока, тъй като участниците

...
Европейските акции се търгуват без ясна посока, тъй като участниците
Коментари Харесай

Европейските борси са без ясна посока след наложените от Тръмп мита и новините за затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея



Европейските акции се търгуват без ясна посока, защото участниците на фондовите тържища наподобяват раздвоени от доказаното от Доналд Тръмп въвеждане на високи мита за вноса на стомана и на алуминий (негативно за инвеститорския риск-апетит) и информациите за стопляне на връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея (позитивно за риск-апетита).

Очакваните с нараснал интерес данни за положението на трудовия пазар и за равнището на безработица в Съединени американски щати през февруари (от 15:30ч. наше време) ускоряват в допълнение предпазливостта измежду европейските вложители, имайки поради отрицателната реакция на международните фондови и дългови пазари през предишния месец след мощните януарски данни на Департамента по труда, които усилиха внезапно терзанията за по-агресивно повишение на главните американски лихви от страна на Фед.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се колебае към неговото вчерашно равнище на затваряне, когато обаче нарастна с 1,1% и е на път да означи седмично покачване от 2,5 на 100.

Германският фондов показател DAX 30 се намалява с 0,45%, защото вложителите на борсата във Франкфурт наподобяват най-обезпокоени от вероятно експлоадиране на комерсиална война сред Европейски Съюз и Съединени американски щати след вчерашния декрет на Тръмп за митата. Притеснения от решението на американския президент показаха и редица немски бизнес асоциации. Инвеститорите не наподобяват удовлетворени и от днешна серия слаби стопански данни от Германия - от изненадващото намаляване на индустриалното произвеждане и на немския експорт през януари.

Всичко това се отразява отрицателно на днешната търговия на борсата във Франкфурт, като опасността на Доналд Тръмп, че може да наложи мита и на вноса на европейски коли, в случай че Европейски Съюз утвърди контрамита за американските артикули, способства за напрежение измежду немските автомобилни производители. Акциите на BMW AG се намаляват с 0,5%, на Daimler AG - с 0,35% и на Volkswagen - с 0,82%.

Въпреки днешното отрицателно показване, немският фондов показател DAX 30 е на път да означи седмичен растеж от към 3,4% - най-солидно негово покачване от април 2017-а година насам.

Френският показател CAC40 се покачва внимателно с 0,06%, до момента в който испанският Ibex-35 и италианският MIB се намаляват надлежно с 0,05% и с 0,3%,

Британският фондов показател FTSE100 се колебае към неговото вчерашно равнище на затваряне на фона на серия смесени стопански данни от Обединеното кралство.

Предпазлив положителен резултат върху днешното държание на международните пазари на акции и по-специално на азиатските тържища оказва информацията, че Доналд Тръм е приел да се срещне в скоро време с водачът на Северна Корея Ким Чен-ун, който от своя страна даде обещание да се въздържа от нови нуклеарни или ракетни проби. Това способства за положителен край на петъчната търговия в Азия, като японският показател Nikkei набъбна с 0,47% (в резултат и на отслабващата йена), китайският показател Shanghai Composite - с 0,58%, показателят Hang Seng - с  1,11%, а южнокорейският показател Kospi - с 1,08%.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР