Европейските акции поскъпват на старта на новата седмица, въпреки притесненията

...
Европейските акции поскъпват на старта на новата седмица, въпреки притесненията
Коментари Харесай

Седмицата започва с оптимизъм на пазарите в Европа

Европейските акции нарастват на старта на новата седмица, макар терзанията към новооткрития вариант на вируса - " омикрон ". Почти всички тържища в Европа са оцветени в зелено като растежът спрямо петък е над 1.5%. Лидер за в този момент е ирландския ISEG, който стартира търговия с покачване от 1.6% по отношение на петък, следван от италианския FTSE MIB и общоевроипейския STOXX 600, кото са нагоре с малко над %. Търговията в Азия също започва седмицата с нотка на позитивизъм, само че към края на сесията множеството от растежите бяха затрити. Въпреки, че търговията в Токио стартира с повишаване в цените на японските акции, японският NIkkei затвори сесията в отрицателна територия със спад към 1.5%.

Бил Акман, известният хедж фонд управител и деятел, показа мнението си по отношение на актуалната обстановка в Twitter: " Въпреки че е прекомерно рано за дефинитивни изводи, ранните докладвани данни допускат, че вирусът Omicron предизвиква " леки до умерени " признаци (по-малко тежки случаи) и е по-вирулентен. Ако това се окаже правилно, това са положителни вести, а не неприятни за пазарите. "
Нови времена на волатилност
След като в петък Световната здравна организация предизвести за съществуването на нов вид на вируса в Южна Африка търговията понесе удар. Цените на петрола се намалиха под 80 $ и макар повишаването от 4% през днешния ден към момента се търгува на по-ниски равнища от петък. Инвеститорите се насочват към по-безопасни активи като златото, среброто и държавни облигации, чиито цени не престават да се повишават и в понеделик. Междувременно показателят за волатилност VIX доближи най-високите си равнища от февруари, когато започнаха да излизат първите данни за висока инфлация. Към актуалният миг волатилността е с 6% по-висока от началото на годината.
Реклама Първо действайте, задавайте въпроси по-късно
Такъв метод наподобява поемат страните в целия свят. Все повече страни афишират, че няма да одобряват пасажери от Южна Африка. Въпреки това вирусът продължава да се популяризира - Канада, Нидерландия, Австралия и Австрия в неделя публично оповестиха, че са засекли случаи на инфектирани с мутиралия вариант. Производителите на ваксини към този момент оповестиха, че насочват напъните си към битка с новия вид: тестват по-високи дози бустер, проектират нови ваксини, които плануват разновидности на варианта, и създават характерни за омикрон бустери. Тестовете с новите медикаменти обаче ще лишават няколко седмици, което значи, че страните може да върнат назад част от строгите ограничения за ограничение на болестта.

Според анализатори на Goldman Sachs, диапазонът от вероятни сюжети при оправянето разновидността е " извънредно необятен ". Според американската банка новият вариант би могъл да има обилни въздействия върху световния напредък, само че може да бъде и подправена паника. Институцията разгласи, че към този момент няма да прави никакви промени в прогнозите си " до момента в който вероятността от тези сюжети не стане малко по-ясна ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР