Европейски регулаторни органи предупредиха, че честите бустерни дози срещу COVID-19

...
Европейски регулаторни органи предупредиха, че честите бустерни дози срещу COVID-19
Коментари Харесай

Експерти: Честите бустерни дози може да отслабят имунната система

Европейски регулаторни органи предизвестиха, че честите бустерни дози против COVID-19 могат да понижат имунния отговор и непрекъснато им използване евентуално не е решението, което мнозина търсят, съобщи Bloomberg.

Повторната реваксинация на всеки четири месеца в последна сметка може да отслаби имунната система и да я изтощи, предизвестяват от Европейската организация по медикаментите. Затова обособените страни би трябвало да разредят използването на бустерните дози и те да се ползват единствено при започване на студените сезони в обособените полукълба – тактика, възприета от години при имунизирането против грип.
Ще има специфичен уебсайт за разискване на нежелани реакции от имунизациите
Обсъжда се основаването на български уебсайт за съобщаване на нежелани реакции от имунизациите, сподели по БНР доцент Антон Тонев, от " Продължаваме...
Прочети повече
Препоръката идва в миг, когато някои страни обмислят вероятността да ползват втора бустерна доза или общо четвърта такава, в опит да обезпечат по-висока отбрана против разновидността Омикрон. По-рано този месец Израел стана първата страна, взела сходно решение за хората над 60 години. Вчера стана ясно, че Дания също стартира имунизация с четвърта доза ваксина. Англия обаче разгласи, че един бустер обезпечава добра отбрана и няма потребност от повторното му използване.

„ Бустерните дози могат да бъдат прилагани един или може би два пъти, само че това не е нещо, което считаме, че може да се повтаря непрестанно “, споделя Марко Кавалери, шеф на отдела по биологични закани и имунизационни тактики на ЕМА. „ Вместо това ние би трябвало да помислим по какъв начин да преминем от сегашната пандемична конюнктура към ендемична такава “, добави той.   

От европейския регулатор оповестиха още, че и интравенозните, и оралните лекарства като Ремдесивир и Паксловид резервират своята успеваемост против Омикрон. От организацията също по този начин прецизираха, че ваксина, ориентирана против съответен вид на ковид, може да бъде утвърдена в Евросъюза най-рано през април, защото този развой лишава 3-4 месеца. Припомняме, че от Pfizer и Moderna към този момент оповестиха, че работят по ваксина, която да работи против новите серотипове като Омикрон.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР