Европейски музикален фестивал в партньорство с Националната музикална академия Проф.

...
Европейски музикален фестивал в партньорство с Националната музикална академия Проф.
Коментари Харесай

Европейски музикален фестивал с богата програма

" Европейски музикален фестивал " в партньорство с Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " ще означи тази година със особено събитие кръглите годишнини на изтъкнатите български композитори Лазар Николов (100 години от рождението), Александър Райчев (100 години от рождението), Парашкев Хаджиев (110 години от рождението) и Веселин Стоянов (120 години от рождението). Концертът, отдаден на четиримата създатели, ще показа определени техни инструментални и вокални произведения  в осъществяване на студенти и докторанти от НМА " Проф. П. Владигеров ". 

 

Събитието е на 9 май от 19:30 ч. в Концертната зала на академията със свободен вход. " Колегията на НМА одобри тази покана за присъединяване в " Европейски музикален фестивал " с голяма признателност ", показа в изявление проф. доктор Борислава Танева във връзка събитието. Тя акцентира, че концертът дава опция за изява на студенти от другите факултети на академията – инструментален, вокален и научен, а сплотяващата концепция са годишнините на създателите. " Много е значимо да запазим паметта за огромните постижения на българската музика и да я предаваме на идващите генерации.

 

 

Културата е струпване и в този смисъл паметта е най-важното цивилизационно обръщение ", споделя проф. Танева. " Европейски музикален фестивал " е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година и се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Национален фонд " Култура " и Столичната община. Патрон на фестивала е госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на София. Лазар Николов е една от най-ярките фигури в българската музика от втората половина на ХХ-ти век.

 

 

Дълбоко самостоятелен създател с неповторимо наличие и жанр, който открива нови пътища за развиването на нашата музикална школа. Особено значими са неговите инструментални творби – симфонии, концерти, произведения за камерен оркестър и клавирни творби, само че вокалната му музика – опери и хорови произведения, също не отстъпва по автентичност. Творчеството му в програмата на 9 май ще бъде показано основно с клавирни творби.

 

Неговата Соната за пиано №2 ще бъде изпълнена от изявената пианистка Мила Михова - докторант с теоретичен началник проф. доктор Борислава Танева, която е и нейна дългогодишна преподавателка по пиано. С клавирни сонати от Лазар Николов ще вземат участие също и студентите от Теоретичния факултет на академията Йоана Георгиева в осъществяване на Клавирна соната №6 и дуото Стефания Русева - Симон Павлов със Соната за две пиана №1. Преподавател по пиано и на тримата млади гении е доцент доктор Маргарита Илиева.

 

 

Веселин Стоянов принадлежи към тъй наречените второ потомство български композитори и е считан за един от класиците в нашата музикална школа. Получил образованието си в Европа, той се завръща у нас, с цел да даде своя голям принос за българския музикален живот като концертиращ пианист, диригент, учител и създател. Откривайки собствен метод към националните музикални обичаи, Веселин Стоянов ги претворява посредством мелодии и ритми в своите забележителни инструментални и оперни творби без да употребява цитати от националната музика. В събитието на 9 май ще прозвучат " Сарабанда " и " Токата " из неговата Сюита за пиано в осъществяване на Георги Белчев – студент по диригентство в ІV-ти курс на ТКДФ с учител по пиано проф. доктор Александър Василенко. 

 

Композиторът Александър Райчев остава в българската музикална история с огромно и значимо творчество от оркестрови, театрални, камерни произведения и песни. Дългогодишен ректор на Музикалната академия, а по-късно ръководител на Съюза на българските композитори,  той е почетен за цялостната си креативна активност с редица държавни оценки.

 

 

Почетен член е на Кралската академия за науки и изящни изкуства в Брюксел и на Международната асоциация за модерна музика в Баден-Баден. Една от неговите най-известни инструментални композиции  е  Соната-поема за цигулка и оркестър, която ще звучи в програмата на 9 май в камерен вид в осъществяване на младия цигулар Георги Райчев, студент на проф. Евелина Арабаджиева, а на пианото ще му съпровожда Петър Дюлгеров от класа на проф. доктор Илия Чернаев. А от клавирните творби на Райчев в програмата са включени две пиеси из неговия цикъл " Десет пиеси за пиано ". Ще ги извърши Николай Хилендаров, студент на проф. доктор Александър Василенко от ІІ-ри курс.  

 

Със своето удивително творчество в музикално-сценичния род Парашкев Хаджиев е от фигурите, които също образуват българския жанр от ХХ-ти век. Той е създател на 21 опери, 6 оперети, 3 мюзикъла, 1 балет, които са част от националния репертоар на българските театри, а някои от тях са поставяни и в други страни като Белгия, Чехия, Германия, Русия и други От 1947 година в продължение на над 40 години Парашкев Хаджиев е професор по естетика и комбинация в Музикалната академия и под негово управление израства цяло потомство млади български създатели.

 

От голямото оперно завещание на Парашкев Хаджиев за концертната стратегия на 9 май са подбрани две от неговите най-красиви оперни арии – тази на Албена от едноименната опера и Молитвата на Мария Десислава из операта " Мария Десислава ". Те ще бъдат изпълнени от сопраното Вивиен Георгиев, студентка в класа на доцент доктор Велизара Караянкова от Вокалния факултет на НМА. Също с музика на Хаджиев ще се показа сопраното Кателина Георгиева с учител проф. Нико Исаков. Тя ще изпее три песни от вокалния цикъл " Ти мислиш, че си ме не запомнил ". Клавирният акомпанимент е на проф. доктор Боряна Ламбрева. 22-рото издание на " Европейски музикален фестивал " бе намерено на 19 април т.г. и ще се организира до 8 ноември 2022 година В програмата ще вземат присъединяване над 500 актьори от седем страни.

 

 

Гости на фестивала ще бъдат световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от Съединени американски щати, младите музиканти Джулиан Тревелиян от Англия, Максим Цеков от Австрия, звездите на португалското фадо Камане и Марио Лажиня, полското акордеонно трио " Motion ” и доста други актьори. С нови планове ще се показват и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и други Няколко събития от програмата са отдадени на Оркестъра на Класик ФМ радио и неговия 20-ти юбилеен сезон. Фестивалът се осъществя под патронажа на кмета на София госпожа Йорданка Фандъкова и с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Национален фонд " Култура " и Столичната община - Календар на културните събития на Следствен отдел към окръжна прокуратура.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР