Европейски молекулярни биолози са открили, че дори сравнително малки дози

...
Европейски молекулярни биолози са открили, че дори сравнително малки дози
Коментари Харесай

Учени: Никотинът блокира производството на естроген при жените

Европейски молекулярни биолози са разкрили, че даже относително дребни дози никотин блокират производството на хормона естроген в мозъчната тъкан на дамите. Това се отразява неподходящо на нервната система и половите органи, заяви пресслужбата на Европейския лицей по невропсихофармакология (ECN).

" Има огромни разлики в метода, по който тютюнопушенето въздейства върху държанието на мъжете и дамите. Последните са склонни да реагират по-зле на заместващата терапия, по-вероятно е да стартират да пушат още веднъж и да развият болести, свързани с тютюнопушенето. Разбирането за метода, по който никотинът въздейства на хормоналната система, ще ни помогне да открием аргументите за тези разлики ", сподели Ерика Комаско, доцент в Университета в Упсала, Швеция, представена от пресслужбата на ECN.

Учените следят по какъв начин никотинът въздейства върху нервната система на 10 млади девойки, които се съгласили да вземат участие в опита. Екипът инжектирал в кръвния поток молекули, които се съединяват с ензими, произвеждащи хормони, и " осветяват " тези протеини с радиоактивни маркери. Специалистите следили по какъв начин тази процедура въздейства върху мозъчната активност и производството на разнообразни хормони.

Наблюденията посочили, че даже дребни дози никотин понижават концентрацията на ензима CYP19A1, виновен за производството на молекулите на половия хормон естроген. Това понижаване е настъпило в дълбоките пластове на мозъка и не е засегнало толкоз мощно другите тъкани на тялото на доброволците.

Промените в производството на естроген засягат таламуса - частта от мозъка, в която сигналите от всички сетива се проучват, избират и предават на кората на основния мозък.

Резултатите от опитите изненадали учените, защото в предходни проучвания не е била записана връзка сред тютюнопушенето и отклоненията в хормоналната система на дамите. Биолозите се надяват последващите опити и наблюдения да им оказват помощ да схванат по какъв начин тъкмо блокирането на производството на естроген в мозъка въздейства върху държанието и репродуктивната система на дамите.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР