Европейската заповед за арест е средство, предвидено в правото на

...
Европейската заповед за арест е средство, предвидено в правото на
Коментари Харесай

Адв. Грета Ганева: Обвиненията в европейската заповед за арест на Тони Иванов са различни от тези на Гешев

Европейската заповед за арест е средство, планувано в правото на Европейски Съюз във връзка със правосъдното съдействие, изясни пред БНР Грета Ганева, юрист на Тони Иванов.

" Европейски Съюз е съюз на взаимно доверие. Тази заповед е опростена и ефикасна. За да бъде издадена и задоволена тя, би трябвало да са налице основополагащите два правилото - взаимно доверие и взаимно признание. Тогава страните извършват настояването, въведено в Шенгенската осведомителна система ".

Чрез правосъдния акт на съда в Мадрид излиза наяве, че е открито, че не съществува първото изискване, изясни юрист Ганева.

" Испанската страна приема, че българската страна, посредством европейската заповед за арест, не е зачела правото на Европейски Съюз и не е подсигурила правото на отбрана. Тази мощно репресивна мярка може да бъде приложена единствено, в случай че се подсигурява справедливост на отбрана. Правото на отбрана на доверителя ми не е обезпечено. 4 пъти съм желала от българската прокуратура да ми показа обвиняването. Получавам отвод ".

Прокуратурата не преставлява правосъдна инстанция и не може да издава европейски заповеди за арест, разясни още юрист Ганева.

" Ако ги издава, лицето би трябвало да има уредена опция за отбрана, а това не е налице в тази ситуация ".

Ако има празнина в закона или несъгласие на националния закон с справедливост на Европейски Съюз, по силата на член 5, алинея 4 от Конституцията на България, правото на Европейски Съюз се ползва с предимство, уточни още тя.

" Всеки път, когато се издават европейски заповеди за арест по сходен метод, те ще падат. Няма да има доверие, че се ползва правото на Европейски Съюз ".

Обвиненията в заповедта са изцяло разнообразни от това, с което беше ангажирано публичното внимание от страна на Главна прокуратура, на ръководителя на Националното разследване и на ръководителя на Софийска градска прокуратура, съобщи Грета Ганева.

" Едва ли не за скрит план против страната. Стана ясно, че са употребявани специфични разследващи средства, които не са събрани по планувания в закона ред ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР