Европейската централна банка води активни дискусии с главни изпълнителни директори

...
Европейската централна банка води активни дискусии с главни изпълнителни директори
Коментари Харесай

ЕЦБ засили надзора за банковия ответ на енергийната криза

Европейската централна банка води дейни полемики с основни изпълнителни шефове на кредитните институции на еврозоната за готовността им да се оправят с евентуален скок на фирмени банкрути и на пресъхваща ликвидност на енергийния пазар в изискванията на задълбочаващ се недостиг на доставките на съветски природен газ. Банковият надзирател на блока на еврото е пуснал писмо до банковите мениджъри с искане да проучват отражението на газовия срив върху бизнеса им, настояват добре осведомени източници. Отговорите се чакат доникъде на септември, а последващите диалози по тематиката би трябвало да се проведат до края на месеца, допълват поискалите анонимност лица.

Решението на Москва да спре подаването на синьо гориво по газопровода " Северен поток " в отговор на западните наказания поради Украйна утежни енергийната рецесия в Европа. Банките пък би трябвало да чакат растеж на загубите с ескалирането на енергийния конвулсия. Това слага под подозрение проектите на болшинството от тях да възмездят вложителите си с великодушни дивиденти след няколкото " постни " години на пандемични рестрикции.

Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - даде обещание в края на предходната седмица, че паричните стратези на институцията " са подготвени да обезпечат ликвидност на банките, а освен на енергийните сдружения " в отговор на рецесията.

Регулаторите притискат кредиторите да подсигуряват, че имат задоволително запаси за покриване на проблематични заеми като разпознават най-задлъжнелите си клиенти, както и резултата върху фирмите, които не понасят директни вреди от съветската инвазия в Украйна. Банките би трябвало да покажат също, че могат да преминат стрес проби и че осъвременяват икономическите си оценки, настояват осведомените с условията източници. Други сфери на безпокойствие са ниската ликвидност на търговията на енергийни финансови производни и едрите инвестиции в енергийни търговци, въпреки че дребен брой кредитори са дейни в тези области. ЕЦБ е поискала също институциите да дават елементи по какъв начин анализите им са отразени в личните им цялостни тактики и какви ще са първичните и вторичните резултати от прекъсването на газовото подаване. 

Андреа Енриа, който оглавява надзорния ръб на ЕЦБ, разгласи преди месеци, че надзорникът е изискал от обособени банки да създадат обзор на предстоящите финансови нива, които " да включват задоволително консервативни и актуализирани отрицателни макроикономически сюжети ". Той даде обещание също да няма повсеместни забрани за заплащания към акционерите, каквито са били въведени в интервала на икономическа неустановеност по време на пандемията.

След изказването на Енриа публични представители от еврозоната започнаха да ползват условията на локална почва. Марк Брансън, който оглавява немския регулатор BaFin и е член на надзорния ръб на ЕЦБ, разгласи в средата на предходната седмица, че банките би трябвало да имат задоволително огромни финансови нива, с цел да продължат да поддържат длъжниците. На банкова конференция, проведена от " Ханделсблат ", Брансън увери, че " системата към момента е постоянна ", само че " в тези динамични времена, когато не може да се разбере къде тъкмо са рисковете, обстановката се смяна от седмица на седмица и е нужен първокачествен рисков мениджмънт, както и добре попълнени финансови и ликвидни буфери и здравомислещ метод към тази финансова и ликвидна обстановка ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР