Европейската централна банка приветства целта на законопроекта за улесняване на

...
Европейската централна банка приветства целта на законопроекта за улесняване на
Коментари Харесай

ЕЦБ изпрати становище по законопроект за приемане на еврото у нас

Европейската централна банка приветства задачата на законопроекта за улеснение на гладкото въвеждане на еврото в България, както и навременното използване на нужните ограничения по отношение на това. Това се споделя в мнение на банката по отношение на законопроект за изменение на Закона за платежните услуги и платежните системи.

Законопроектът има за цел да обезпечи гладкото въвеждане на еврото в България в региона на платежните услуги и платежните системи, както и улеснение на упражняването на платежен контрол. Предвижда се законопроектът, в частта по отношение на въвеждане на еврото в България, да влезе в действие на датата на въвеждане на еврото в България.

На 29 май 2023 година Европейската централна банка (ЕЦБ) получи искане от Българската национална банка (БНБ), действайки от името на Министъра на финансите на Република България, за мнение по отношение на законопроект за изменение на Закона за платежните услуги и платежните системи.

Със законопроекта се предлага да се заменят редица посочвания на българския лев в Закона за платежните услуги и платежните системи с посочвания на еврото при курс два български лв. за едно евро. В сходство с това със законопроекта се предлага посочванията на 500 милиона, 200 милиона, 20 милиона, 10 милиона, 2 милиона, 250 000, 100 000, 40 000, 600 и 100 лв. да бъдат сменени надлежно с 250 милиона, 100 милиона, 10 милиона, 5 милиона, 1 милион, 125 000, 50 000, 20 000, 300 и 50 евро.

Избират нов образ на евробанкнотите до 2024 година

От ЕЦБ обаче прецизират, че Регламент на Европейски Съюз планува, че паричните суми, които следва да бъдат платени или осчетоводени в случаите, когато се прави закръгляване след обмяна в евро единици, се закръгляват към най-близкия цент.. От банката  допълват, че схващат, че законопроектът не закръгля паричните суми след вероятно бъдещо конвертиране в евро, а по-скоро има за цел да транспонира напълно съответните суми, посочени в Директива (ЕС) 2015/2366 и Директива 2009/110/ЕО, които са изразени в евро.
 istock istock
По отношение на надзорните пълномощия на Българска народна банка по отношение на рамката за PISA ЕЦБ приветства обстоятелството, че законопроектът има за цел да укрепи и даде солидна регулаторна основа за надзорната роля на Българска народна банка в региона на електронните платежни принадлежности, схеми и съглашения. За да се избегнат подозрения, ЕЦБ предлага в законопроекта категорично да бъдат конкретизирани пълномощията на Българска народна банка във връзка с рамката за PISA.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР