Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по

...
Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна трите си основни лихви с по 0,25 процентни пункта

Европейската централна банка увеличи трите си съществени лихви с по 0,25 процентни пункта, оповестява институцията на уеб страницата си. 

Така лихвата по главните интервенции по рефинансиране - лихвеният %, по който комерсиалните банки могат да заемат средства от ЕЦБ за период от една седмица - нараства до 4,00 на 100. Лихвеният % по депозитното облекчение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,50 на 100, а ставката по пределното кредитно облекчение (която банките заплащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с даване на обезпечение) доближава 4,25 на 100.

В коментар по отношение на последното решение от ЕЦБ показват:

" Инфлацията понижава, само че се чака да остане прекомерно висока за прекомерно дълго време. Управителният съвет е решен да подсигурява, че инфлацията ще се върне навреме към своята средносрочна цел от 2 на 100. Затова през днешния ден той реши да увеличи трите съществени лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта ".

Увеличението на % през днешния ден отразява обновената оценка на Управителния съвет за вероятностите за инфлацията, динамичността на главната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика. 

Според макроикономическите прогнози от юни чиновниците на Евросистемата чакат общата инфлация да бъде приблизително 5,4 на 100 през 2023 година, 3,0 на 100 през 2024 година и 2,2 на 100 през 2025 година

Индикаторите за главния ценови напън остават мощни, макар че някои демонстрират краткотрайни признаци на намаляване.

От ЕЦБ регистрират, че предходните нараствания на лихвените проценти на „ се предават мощно върху изискванията за финансиране и последователно оказват влияние върху цялата стопанска система. Разходите по заемите се усилиха внезапно, а растежът на заемите се забавя. “

По-строгите условия на финансиране са съществена причина, заради която се чака инфлацията да намалее в допълнение защото се чака по-високите ставки да забавят търсенето, допълват в своето известие от Европейската централна банка.

Бъдещите решения на Управителния съвет ще подсигуряват, че главните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат доведени до задоволително ограничаващи равнища, с цел да се реализира навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на 100 и ще бъдат арестувани на тези равнища толкоз дълго, колкото е належащо, пишат още от регулатора на уеб страницата си.

Управителният съвет на Европейската централна банка покачва главните си лихви за осми следващ път, откакто стартира през юли предходната година с нарастване от 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите съвещания на Управителния съвет бяха подхванати нови нараствания на лихвите - със 75 базисни пункта през септември и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември предходната година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на повишаване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение повтаря стъпката от май, когато главните лихви се повишиха също с 0,25 на 100.

Инфлацията в еврозоната се намали до 6,1 на 100 през май, откакто през октомври 2022 година доближи пик от 10,6 на 100. 

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР