Европейската централна банка повишава основния лихвен процент до рекордно високо ниво, въпреки че заплахата от рецесия нараства

...
Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент до рекордно
Коментари Харесай

Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент до рекордно високо ниво

ByDAVID Бизнес писател на MCHUGH AP 14 септември 2023 г., 2:02 AMФранция, Испания и Италия — през август се наблюдава свиване на активността в сектора на услугите дори в края на силното туристическо лято в Испания и Италия, според проучвания на S&P Global сред мениджъри по покупки. Услугите са широка категория, която включва хотелски престои, подстригване, ремонт на автомобили и медицинско лечение.

Това идва в допълнение към забавянето на глобалното производство, което удря Германия, Европа най-голямата икономика, особено тежка.

Икономиката на еврозоната се люлее на ръба на рецесията от миналата година, като едва отбелязва растеж през всяко от първите две тримесечия на тази година.

И все пак икономическата картина не прилича на типична рецесия, тъй като безработицата е на рекордно ниско ниво от 6,4%. Недостигът на работна ръка повиши заплатите на хората – един от факторите, усложняващи борбата на ЕЦБ с инфлацията.

Също така натежава върху перспективите по-слабото евро спрямо укрепващия щатски долар, тъй като инвеститорите приемат смятат, че икономическата слабост ще удари Европа и Китай. Те залагат, че Федералният резерв на САЩ може да успее да постигне „меко кацане“, като приключи повишаването на лихвените проценти, без да тласка икономиката към спад.

Фед направи своя 11-ти процент се повиши през юли, като доведе основния си процент до най-високото ниво от 22 години след пауза през юни. Икономистите и инвеститорите като цяло очакват Фед да пропусне повишаването на лихвените проценти на срещата си следващата седмица, но те може да се увеличат отново през ноември.

Инфлацията е по-ниска в САЩ - при 3,7% — отколкото в Европа въпреки възходящото покачване на цените на бензина през август.

Централните банки по света повишават лихвените проценти, за да овладеят инфлацията, избухнала след рязкото икономическо възстановяване от пандемията от COVID-19 обтегна веригите за доставки и руската инвазия в Украйна доведе до покачване на цените на храните и енергията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР