Европейската централна банка обяви, че ще прекрати пандемичната програма за

...
Европейската централна банка обяви, че ще прекрати пандемичната програма за
Коментари Харесай

ЕЦБ слага край на пандемичните стимули през март

Европейската централна банка разгласи, че ще приключи пандемичната стратегия за незабавни покупки (PEEP) до края на март 2022 година, съобщи Ройтерс.

В същото време обаче тя ще компенсира премахването на PEPP, която е в размер на 1,850 трлн. евро, с увеличение на размера на обичайна програмата за закупуване на активи (APP), с цел да резервира поддръжката за стопанската система.

 От месец април нататък размерът на покупките на облигации по APP ще бъде повишен от 20 милиарда на 40 милиарда месечно. През третото тримесечие обаче покупките и по тази стратегия ще бъдат свити на 30 милиарда евро, а от октомври ще бъдат върнати на равнището от 20 милиарда евро на месец „ до момента в който е належащо “ стопанската система да бъдат подкрепяна, споделят от централната банка.За момента от ЕЦБ не дават период за преустановяване на APP.

Наред с това Европейската централна банка резервира главната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%.

Обявените от ЕЦБ промени идват на фона на решението на Федералния запас на Съединени американски щати да удвои темпото, с което свива покупките на държавни скъпи бумаги и ипотечни облигации до 30 милиарда $ на месец, написа Блумърг, Банк ъф Ингланд подходи още по-предпазливо през днешния ден, ставайки първата водеща централна банка, повишила главния си лихвен % от началото на пандемията.

За разлика от Фед обаче ЕЦБ още не се е отказала от позицията си, че повишената инфлация, която се следи през последните месеци, е преходна.

„ Напредъкът по икономическото възобновяване и към  средносрочната цел за инфлацията разрешава последователно понижаване на темпото на покупки на активи през идните тримесечия “, обявиха от ЕЦБ. „ Паричната поддръжка обаче продължава да е нужна, до момента в който инфлацията не се стабилизира при равнище от 2% в средносрочен проект “, прибавят от финансовата институция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР