Европейската централна банка неочаквано ускори изтеглянето на паричните стимули, с

...
Европейската централна банка неочаквано ускори изтеглянето на паричните стимули, с
Коментари Харесай

ЕЦБ предпочете инфлацията пред растежа

Европейската централна банка ненадейно форсира изтеглянето на паричните тласъци, с което сподели, че е по-разтревожена от рекордно високата инфлация в сравнение с от по-слабия стопански напредък откакто съветската инвазия в Украйна заплаши да качи цените на силата и на разнообразни артикули и запаси даже още по-високо. 

На постоянното съвещание на банковия директорски съвет на 10 март централните банкери дадоха обещание да стартират да купуват по-малко облигации от началото на май и да прекратят изключителната противопандемична програмата още през третото тримесечие.

" Управителният съвет счита за все по-вероятно, че инфлацията ще се стабилизира на целевите 2% годишно в средносрочен проект ", сподели на репортерите, пристигнали на конференцията във Франкфурт, банковият ръководител Кристин Лагард, която се появи със значка в цветовете на украинския байрак на сакото си. Тя съпостави войната в Украйна с " кръстопът за Европа ", и уточни, че спорът " ще има материално отражение върху икономическата интензивност и инфлацията посредством по-високите цени на силата и суровините, разстройването на интернационалната търговия и отслабването на доверието "  

Решението на ЕЦБ опроверга упованията на икономистите, че ще има забавяне на най-важните решения за паричната политика, с цел да могат банковите специалисти да оценят по-добре обстановката. Няколко члена на управителния съвет потвърдиха преди съвещанието решимостта си да приключат с едрите покупки на активи и с негативните лихвени проценти, въпреки и с известно забавяне.

Еврото се намали с о.6% - до 1.010 щ. $, а италианските облигации поевтиняха като доходността на десетгодишните бумаги набъбна с 20 базови пункта - до 1.88 %. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР