Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да спре серията си

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да спре серията си
Коментари Харесай

Европа няма да вдига лихвените проценти – инфлацията остава над целта на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да спре серията си от покачвания на лихвените проценти, с което означи забележителна смяна в политиката си от основаването на еврото, заради възходящите опасения по отношение на стопанската система на еврозоната.

Този ход, необятно предстоящ във финансовите среди, значи първия случай от повече от година насам, в който ЕЦБ реши да резервира постоянни лихвените проценти по главната си политика.

Това решение идва след поредност от 10 предходни покачвания на лихвените проценти в отговор на ескалиращите разноски за живот. Въпреки че инфлацията продължава да е над целевото ниво на банката от 2%, набъбнаха опасенията по отношение на евентуалните последствия от по-нататъшни нараствания на лихвените проценти за европейските стопански системи.

Вече има предизвестия за евентуална криза в зоната на единната валута, които значително се дължат на спада в Германия. В тази страна, която се бори със спад в производството, бизнес интензивността се свива за четвърти следващ месец през октомври.

През септември инфлацията в цялата еврозона означи незабравим спад от 5.2% през август до 4.3%. Година по-рано този индикатор бе 9.9%, което бе разследване от внезапното повишение на международните цени на силата след съветското навлизане в Украйна.

Все отново нарасналите разноски по заеми, трайно нарасналите цени на силата и по-широкото закъснение на интернационалната търговия оказват по-неблагоприятно въздействие. Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа, е изключително наранена.

Проучванията в областта на бизнеса разкриват, че интензивността в частния бранш в Германия продължава да се свива за четвърти следващ месец през октомври, което е показателно за евентуална криза, която към този момент е в ход. Ключовият промишлен бранш на Германия бе подложен на следващ удар, когато акциите на инженерния колос Siemens Energy се сринаха, което провокира искане за помощ от държавното управление, след поредност от механически неуспехи и нараснали разноски в подразделението му за вятърни турбини.

В понеделник Bundesbank, централната банка на Германия, уточни, че стопанската система на страната евентуално ще се свие през третото тримесечие на 2023 година След като означи нулев напредък през второто тримесечие, през първите три месеца на годината немската стопанска система се сви с 0.1%. Икономистите считат, че две поредни тримесечия на спад на икономическото произвеждане са показателни за криза.

Маркъс Брукс, основен капиталов шеф в Quilter Investors, изрази подозрение, че ЕЦБ ще продължи да покачва лихвените проценти. Той акцентира, че фокусът евентуално ще се измести към понижаване на лихвените проценти поради неналичието на стопански напредък – предизвикателство, пред което са изправени централните банки сега.

Макар че стопанските системи ловко са успявали да поддържат лихвените проценти на това ниво, без да изпаднат в пълноценна криза, сегашният опит на Германия е друг и други страни може да се възприемат по сходен метод в сходна обстановка.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР