Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с 25 базисни

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с 25 базисни
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши лихвите до 23-годишен връх

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи лихвените проценти с 25 базисни пункта (0.25%) и по този начин главният лихвен % по депозитите към този момент е 3.75%. Това е деветото следващо нарастване, както и най-високото равнище от 2000 година, предава Reuters.

Бъдещите решения, които ще бъдат взети по-нататък във времето, ще подсигуряват, че главните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат избрани на задоволително рестриктивни равнища и ще стоят там толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се реализира навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%, се споделя в изказване на ЕЦБ.

От формалното изказване на централната банка не излиза наяве дали следва ново покачване или юли ще бъде краят на „ стягането на коланите “ в борбата за преодоляване на инфлацията.

Междувременно през вчерашния ден късно вечерта Федералният запас възобнови повишението на лихвените проценти. След декларираното през юни прекъсване на покачванията, политиците още веднъж подвигнаха разноските по заеми на своята среща в сряда – за 11-и път от март 2022 година насам – още веднъж в опит да лимитират инфлацията. Вдигането с четвърт процентен пункт, увеличи целевия диапазон на референтната рента по федералните фондове на Фед от 5.25 до 5.5% – най-високото равнище от 22 години.
 Фед сложи на пауза нарастването на лихвите
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР