Европейската централна банка (EЦБ) планира още едно голямо увеличение на

...
Европейската централна банка (EЦБ) планира още едно голямо увеличение на
Коментари Харесай

ЕЦБ подготвя ново голямо увеличение на лихвите и то още тази седмица

Европейската централна банка (EЦБ) възнамерява още едно огромно нарастване на лихвените проценти тази седмица, заяви Bloomberg.

Второ следващо нарастване от три четвърти пункта - нарастване, което изглеждаше съвсем немислимо по-рано тази година, само че се превръна в норма след три сходни хода от страна на Федералния запас - ще докара лихвения % по депозитите до 1.5%.

Икономистите обаче чакат по-стръмни скокове и по-висока последна ставка. Анализаторите, виждат лихвения % по депозитите да доближи връх от 2.5% през март, само че чакат темпът на покачвания да намалее след този месец.

" ЕЦБ съвсем не е завършила с битката си с инфлацията ", сподели Елмар Фьолкер, анализатор с закрепени приходи в Landesbank Baden-Wuerttemberg, най-голямата районна държавна банка в Германия. " Но те може да стартират да работят по-гъвкаво от началото на 2023 година "
 ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам
ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка утвърди и Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм

Международният валутен фонд предизвестява за " токсична примес " от бърза инфлация и забавящ се стопански напредък, като предвижда рецесии допълнително от половината от 19-те членки на еврозоната тази зима. В същото време се твърди, че строгата парична политика евентуално ще би трябвало да продължи и през идната година.

ЕЦБ " не би трябвало да се отпуска прекомерно рано ", сподели президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел предходната седмица във Вашингтон, до момента в който Петер Казимир от Словакия сподели, че институцията " би трябвало да продължи да работи ". Паричните пазари виждат разноските по заеми да се повишават над 3% през 2023 година - равнище, което ръководителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш назова " рационално ".

Припомняме, че в края на юли тази година ЕЦБ обяви предстоящото първо покачване на лихвите си. Това се случи за първи път от десетилетие насам.
 Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта
Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия напредък за тази година

Тогава управителният съвет увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ с 50 базисни пункта. През септември институцията още веднъж увеличи главните си лихвени проценти, само че този път с невижданите 75 базисни пункта, като и алармира за по-нататъшни покачвания


Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР