Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес, че е повишила трите

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес, че е повишила трите
Коментари Харесай

ЕЦБ с ново агресивно повишение на основната лихва - със 75 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи през днешния ден, че е повишила трите си съществени лихвени проценти със 75 базисни пункта, което беше предстоящо от финансовите пазари.

Това е второ следващо нападателно нарастване на лихвите със 0,75 процентни пункта, с което лихвите в еврозоната доближиха най-високи равнища от 2009 година насам. Същевременно ЕЦБ удостовери, че стягането на паричната и лихвена политика ще продължи, до момента в който инфлацията в еврозоната не доближи целевото равнище от 2%, заяви БНР.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение, бяха нараснали надлежно до 2%, до 2,25% и до 1,50%, като решението влиза в действие от 2-ри ноември.
 Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта
Безпрецедентно: ЕЦБ увеличи главните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия напредък за тази година

ЕЦБ уточни, че настоящият ритъм на инфлация, който доближи в еврозоната рекордните 9,9% през предишния месец, остава " прекомерно висок " и ще остане висок през идващите месеци.

ЕЦБ разгласи също по този начин, че предвижда в допълнение покачване на главните лихви, като ще базира бъдещите решения за нараствания, на развиването на инфлацията и на стопанската система. Решенията ще се взимат от съвещание на съвещание.

Що се отнася до " Пандемичната стратегия за изключителни покупки " (PEPP), ЕЦБ ще реинвестира заплащанията по главницата от скъпи бумаги, закупени по програмата най-малко до края на 2024 година.
 ЕЦБ: Ипотечните заеми в еврозоната нарастнаха доста
ЕЦБ: Ипотечните заеми в еврозоната нарастнаха доста

Това е най-голямото повишаване на лихвите по ипотеки за година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР