Нов епизод от сагата с жълтите павета. Столична община направи

...
Нов епизод от сагата с жълтите павета. Столична община направи
Коментари Харесай

След като работници сваляха с чух маркировката: Има ли увреждания по жълтите павета?

Нов епизод от сагата с жълтите павета. Столична община направи инспекция, откакто екип на bTV видя по какъв начин служащи смъкват с чук маркировката, положена на историческия паваж на бул. „ Цар Освободител “ в София.

Трима от служащите на компанията реализатор „ Трейс груп “ бяха ангажирани с процеса – двама от тях с чукчета в ръка, а третият единствено инспектираше.

Работниците споделиха пред екипа ни, че различен метод няма. „ Те не удрят върху паветата, а тук – върху боята. С какво да я махнем? Кажете? “, уточни един от чиновниците, нает от компания „ Трейс груп “.

Маркировката се сваляла „ люспа по люспа ” не с машина, а с чук, тъй като пешеходната пътека трябвало да бъде преместена.

За bTV от Столичната община обявиха, че е осъществена инспекция и твърдят, че не са установени увреждания по паветата. Общината е обърнала внимание на компанията да употребява щадящи технологии по време на дейностите.

От компанията реализатор „ Трейс груп “ обявиха, че „ технологиите за унищожаване на маркировка върху асфалтови покрития не са подобаващи за потребление при жълтите павета, тъй като ще набраздят и наранят повърхността им, това е повода да се прави ръчно с чукчета, като пластът маркировка се отлепва, без да нарушава целостта на паветата “.

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров съобщи, че договорите с „ Трейс груп “ са подписани от някогашния кмет на София Йорданка Фандъкова, само че увери, че в случай че се откри увреждане по паветата, компанията още веднъж ще бъде санкционирана.

Припомняме, че чиновници още веднъж на същата компания – „ Трейс груп “, преди време бяха хванати да удрят върху жълтите павета до момента в който ги пренареждаха.

„ Желателно е паветата да не бъдат удряни от горната страна. Все отново това са павета на повече от 100 години. Един век върху тях са минавали стотици хиляди коли, тежка техника, гергьовденският танк ги натиска всяка година, тъй че те са на една към този момент нежна възраст и би трябвало да се заобикалят мощни удари. Това са павета на повече от век, това е керамика, която никой не си е представял, че ще има такова всекидневно натоварване “, разяснява доцент Тодор Чобанов през лятото на 2023 година

Ремонтът на жълтите павета стартира през 2022 година, когато кмет на столицата беше Йорданка Фандъкова. Тогава от „ Спаси София “ оспориха качеството на ремонта, а компанията беше санкционирана с 100 000 лева Сега кмет на София е Васил Терзиев, който ръководи най-големия град в България точно с поддръжката на „ Спаси София “.

Жълтите павета в София бяха оповестени за културно завещание с единомислещо решение на Столичния общински съвет през 2013 година Тогава в уеб страницата на Столична община беше посочено, че „ от 105 години жълтите павета застилат стародавния софийски център, както и тръгващите от него улици в разнообразни направления “.

Те се класифицират като културна полезност по смисъла на Закона за културното завещание. Тогава от общината даже дадоха обещание, че „ паветата ще бъдат снимани и разказани, като при последващи поправки те ще се възобновени в същия тип “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР