Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че в началото на юли

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че в началото на юли
Коментари Харесай

ЕЦБ слага край на евтините пари и започва борба с инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи, че при започване на юли ще спре чистите покупки на облигации и ще увеличи лихвения си % с четвърт процентен пункт, с цел да противодейства на високата инфлация в еврозоната. Управителният съвет на банката предстоящо след своето съвещание в Амстердам в четвъртък. Ходът на процедура поставя завършек на ерата на евтините пари от последните осем години, когато ЕЦБ поддържаше негативни лихвени проценти и осигуряваше ликвидност посредством огромни покупки на облигации. Институцията дефинира инфлацията като съществено предизвикателство и се ангажира да я приведе към задачата от 2% в средносрочен проект.

Мнозина упрекват стимулиращата парична политика на ЕЦБ за високата инфлация в еврозоната, която, и считат, че институцията прекомерно късно реагира на растящите цени. Федералният запас на Съединени американски щати стартира да повишава главния си лихвен % през март, а ЕЦБ възнамеряваше да предприеме покачване едвам към края на годината, само че високата инфлация я накара да работи по-бързо. Ходът беше сигнализиран през май с, а през последните седмици.

Решението на ЕЦБ не е елементарно и може да има висока цена. По-високите разноски по заемите ще забавят растежа и ще покачват риска от криза в еврозоната. Оскъпяването на задълженията също по този начин ще бъде проблем за някои държавни управления, най-много в Южна Европа, които се възползваха от евтините пари на централната банка през последните години.
Реклама Възможно покачване с половин пункт през септември
След дълъг интервал на съмнение ЕЦБ очерта явен път на нормализиране на паричната политика във валутния съюз. Нетните покупки на активи завършват на 1 юли. Реинвестирането по антикризисната стратегия, която започва поради пандемията, (PEPP) ще продължи най-малко до края на 2024 година и ще остане главен инструмент против увеличение на спредовете сред доходностите. Основният лихвен % от -0.5% към този момент остава неизменен, само че ЕЦБ възнамерява да го увеличи с 25 базисни точки през юли и най-малко още толкоз през септември. Остава отворена опцията за покачване с половин пункт през септември, сходно на Фед. " Ако средносрочните вероятности за инфлация се запазят или се влошат, по-голямо нарастване ще бъде уместно на срещата през септември ", сподели ЕЦБ.
Базирайки се на оценка към сегашния миг, банката счита, че след септември лихвеното ниво би трябвало да продължи последователно да върви нагоре.
ЕЦБ намали прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната и внезапно ревизира нагоре упованията за инфлацията. Банката залага на растеж на потребителските цени от 6.8% тази година (вместо 5.1%, каквато беше прогнозата през март) и закъснение до 3.5% идната година, или с 1.4 пункта нагоре. Очакваният напредък в еврозоната е 2.8% тази година и 2.1% през 2023 година
Реклама
Възможността за по-рязко стягане през септември изненада пазарите. Доходността по 10-годишните облигации на Германия се повиши с 0.08 процентни пункта до 1.44%. По-рисковият дълг изпита по-рязко разпродаване, като доходността по 10-годишния дълг на Италия набъбна с 0.16 прочие п. до 3.62%. Спредът сред 10-годишните разноски по заемите на Италия и тези на Германия, основен индикатор за финансовия риск в еврозоната, неотдавна доближи най-високото си равнище от началото на пандемията. Обявеното повишаване на лихвата направи по-желано и цената му се усили до 1.076 $, само че за малко, тъй като с отварянето на пазарите в Съединени американски щати спадна до 1.065.

ЕЦБ към този момент съобщи, че възнамерява да увеличи лихвите, по които отпуска заеми на банки, с половин процентен пункт - от -1% на -0.5% за тригодишните заеми, отпускани в границите на тримесечни целеви дълготрайни интервенции по рефинансиране (TLTRO). Условията за банково кредитиране в еврозоната към този момент се стягат и ЕЦБ би рискувала това да стане по-рязко, в сравнение с може да си го разреши, изключително в по-слабите страни, счита икономистът Оливър Ракау от Oxford Economics.
Трудният баланс
Рекордно високата инфлация в еврозоната накара даже най-големите последователи на политиките в интерес на растежа да се съгласят, че разноските по заемите би трябвало да се вдигнат през идващите месеци, написа Financial Times. ЕЦБ е наясно, че задачата ѝ е прекомерно тежка - да върне цените под надзор, без да тласне стопанската система към криза или да провокира суматоха на пазара на облигации в по-уязвимите страни от Южна Европа.

Много икономисти се притесняват, че съветът няма нужния стопански опит, с цел да реализира верния баланс. Когато за финален път банката увеличи лихвите през 2011 година единствено един от актуалните членове на управителния съвет, Клаас Нот, беше на същата позиция, а Лагард, която е правист по обучение, преди малко беше оглавила МВФ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Политика 3 Политика Реклама
Еврозоната е изключително мощно наранена от последствията от съветската инвазия в Украйна, която докара до скок на цените на силата и храните, ограничавайки покупателната дарба на потребителите, до момента в който заплатите се покачват по-бавно от цените. Икономистът на Goldman Sachs Свен Яри Стен предизвести, че в случай че войната се задълбочи и доставките на съветски газ за Европа бъдат прекратени, това може да потопи района в " къса, само че остра криза ". Подобен сюжет е съществена паника за ЕЦБ. Засега бизнес изследванията, както и данните за износа, промишленото произвеждане и продажбите на дребно демонстрират, че стопанската система на еврозоната върви към закъснение, само че не и към криза тази година.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР