Европейската сметна палата проверява подкрепата на ЕС за работниците по

...
Европейската сметна палата проверява подкрепата на ЕС за работниците по
Коментари Харесай

ЕС одитори проверяват пандемичната подкрепата за работници в блока

Европейската счете палата ревизира поддръжката на Европейски Съюз за служащите по време на пандемията. Последните оценки сочат, че през 2020 година почти 31 млн. души и 2,5 млн. предприятия са получили поддръжка по линия на инструмента SURE, съобщи Илиана Иванова, членът на ЕСП, който управлява одита. Вече са отпуснати съвсем 90 милиарда евро. Това е голяма по мярка поддръжка от Европейски Съюз. Бихме желали да проверим дали отговорът на Европейската комисия е бил ефикасен във връзка с задачата ѝ да помогне на засегнатите от рецесията служащи и предприятия в Европейски Съюз да запазят работните си места.

Одиторите ще оценят дали дейностите на Комисията в границите на инструмента SURE са били навременни и подобаващи и дали тя е създала постоянна рамка за наблюдаване и докладване по отношение на използването на инструмента.
 Европейски Съюз няма да чака прегледа на кандидатурата на Украйна, с цел да окаже поддръжка
Европейски Съюз няма да чака прегледа на кандидатурата на Украйна, с цел да окаже поддръжка

Европейския съюз е подготвен да наложи още наказания

След експлоадирането на пандемията от COVID-19 през 2020 година страните членки вкараха ограничения за поддръжка на служащите, чиито приходи са били мощно наранени от фрапантното стесняване на активността в разнообразни браншове на стопанската система на Европейския съюз. Европейски Съюз подкрепя тези ограничения, като сътвори SURE — инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия.

Този инструмент разрешава на Европейски Съюз да даде заеми на стойност до 100 милиарда евро , които да поддържат националните схеми на страните членки за подкрепяне на служащите, чиито приходи са изложени на риск вследствие на пандемията. Европейската счете палата (ЕСП) приготвя одит, с който ще ревизира дали посредством инструмента SURE Комисията е подхванала ефикасни дейности в отговор на риска от свързаната с пандемията безработица в Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР