Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ уличи в корупция

...
Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ уличи в корупция
Коментари Харесай

ОЛАФ уличи в корупция секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов

 Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ уличи в корупция секретарят на президента по антикоруция Пламен Узунов

Разследването се отнася до подписан от Узунов контракт на 23 март 2017 година за закупуването на полицейски коли с европейски средства.

По това време Пламен Узунов е длъжностен министър на вътрешните работи в държавното управление, назначено от президента.

Пълния текст на известието на ОЛАФ:

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило изискванията на своето съглашение с Европейската комисия за разпределяне на безплатни средства, като е употребило средства от Европейски Съюз за закупуване на коли вид SUV от по-стари ресурси вместо нови полицейски коли за всевъзможни терени, съгласно следствие, завършено неотдавна от OLAF — Европейската работа за битка с измамите. OLAF предложи да бъдат възобновени в бюджета на Европейски Съюз близо 6 милиона евро, както и да се реши съществуването на предпоставки за разкриване на наказателно произвеждане против чиновници на Министерството.

Разследването на OLAF стартира през юли 2018 година след изказвания за машинация и заграбване на средства от Европейски Съюз по съглашението за разпределяне на безплатни средства по фонд " Вътрешна сигурност “ на Европейски Съюз, ръководено от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всевъзможни терени, предопределени за полицията.

В хода на следствието OLAF събра и проучва цялата съответна документи от българското Министерство на вътрешните работи и организира събеседвания с всички основни участници в подготовката и осъществяването на тръжната процедура. Всички страни, наранени от следствието, оказаха цялостно подпомагане на проверяващите чиновници на OLAF.

OLAF откри, че Министерството на вътрешните работи е нарушило наредбите на съглашението за разпределяне на безплатни средства като е трансформирало едностранно изискванията му. По-специално Министерството е избрало да закупи прочут брой коли SUV вместо коли за всевъзможни терени, които са били предмет на съглашението за разпределяне на безплатни средства. OLAF също по този начин заключи, че има учредения да се смята, че чиновници на Министерството евентуално са направили незаконно действие (злоупотреба със служебно състояние според българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите ползи на Европейски Съюз.

Разследването беше завършено от OLAF през декември 2020 година с рекомендации към Европейската комисия (която ръководи фонда) да възвърне в бюджета на Европейски Съюз 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени рекомендации да реши съществуването на предпоставки за започване на наказателно следствие за корист със служебно състояние в интерес на трето лице.

Компетентните органи на Европейски Съюз и националните способени органи са тези, които следва да прегледат и вземат решение по отношение на последващите дейности по отношение на рекомендациите на OLAF. Всички наранени лица се смятат за почтени до доказване на виновността им пред способен съд.

Ville Itälä, общоприет шеф на OLAF, съобщи: Разследващите чиновници на OLAF постоянно се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, посредством което евентуални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на жителите. Още по-тревожно би било, в случай че такава жизненоважна обществена работа, каквато е полицията, се окаже жертва на този тип активност, по тази причина приканвам българската прокуратура да разиска деликатно рекомендацията ни за предприемане на правни дейности. Това ще изпрати ясно обръщение, че никой не е над закона и че OLAF и сътрудниците на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за отбраната на парите на европейските данъкоплатци.

Мисия, мандат и пълномощия на OLAF:

Мисията на OLAF е да разкрива, проверява и приключва измами със средства на Европейски Съюз.

OLAF извършва своята задача, като:

• прави самостоятелни следствия на измами и корупция, свързани със средства на Европейски Съюз, тъй че да се подсигурява, че всички пари на данъкоплатците в Европейски Съюз доближават до планове, които могат да основават работни места и напредък в Европа;

• способства за подсилване на доверието на жителите в институциите на Европейски Съюз чрез следствие на случаите на съществени нарушавания от страна на чиновници на Европейски Съюз и членове на институциите на Съюза;

• създава съответна политика за битка с измамите.

Изпълнявайки своята функционалност за осъществяване на самостоятелни следствия, OLAF може да организира следствия на измами, корупция и други нарушавания, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз и свързани със:

• всички разноски на Европейски Съюз: главните категории разноски са структурните фондове, фондовете за политиката в региона на селското стопанство и за развиването

на селските региони, директните разноски и външната помощ;

• някои типове доходи на Европейски Съюз, главно от мита;

• подозрения за съществени нарушавания от страна на чиновници на Европейски Съюз и членове на европейските институции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР