Европейската прокуратура все още не е получила официално шестте български

...
Европейската прокуратура все още не е получила официално шестте български
Коментари Харесай

Кьовеши още чака кандидатурите ни за шестима европрокурори

Европейската прокуратура към момента не е получила публично шестте български оферти за делегирани прокурори, оповестява Българска национална телевизия.

Припомняме, преди три седмици Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет избра нови шестима претенденти, защото първичните оферти на страната ни бяха отхвърлени от европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Днес Кьовеши направи доклад в Комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал за първите 4 месеца на действие на Европейската прокуратура.

Към момента институцията проверява 350 случая на подозрения за злоупотреби с евросредства за 4,6 милиарда евро. От старта на Европейската прокуратура на 1 юни до момента са получени над 2000 сигнала за злоупотреби. Те идват от разнообразни източници, като европейските жители също могат да алармират за нарушавания на уеб страницата на институцията.

В Европрокуратурата вземат участие 22 страни членки от Европейски Съюз, като те имат право на 140 делегирани прокурори. До момента са назначени 91. Словения е единствената страна, която към момента не е предложила своите претенденти. Кьовеши уточни, че това затруднява доста работата освен на място, само че и на цялата институция.

Тя съобщи, че въпреки бюджетът на Европейската прокуратура да беше повишен три пъти за тази година, институцията има потребност от повече средства. От Европейска комисия оповестиха, че са склонни за преразгледат бюджета, тъй че в бъдеще средствата да бъдат увеличени.

Припомняме, Висш съдебен съвет в началото излъчи 10 претенденти за европрокурори през февруари месец тази година. Шестима от тях обаче бяха отхвърлени с обяснението, че не покриват критериите и нямат нужния опит да заемат длъжността. От Висш съдебен съвет даже показаха учудването си от по този начин стеклите се условия, а визитата на Лаура Кьовеши в България имаше за цел да забърза процедурата по избори и предложение на нови кандидатури, с цел да запълни страната ни квотата си.

България има право на 10 такива магистрати.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР