Европейската прокуратура разследва злоупотреба с евросредства, отпуснати за два проекта

...
Европейската прокуратура разследва злоупотреба с евросредства, отпуснати за два проекта
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва злоупотреба с евросредства при проекти на НКЖИ

Европейската прокуратура проверява корист с евросредства, отпуснати за два плана за рационализация на българската железопътна инфраструктура. Става въпрос за жп сектори от направленията София – Пловдив и Пловдив – Бургас, а бенефициент и по двата плана е Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Стойността на откритите злоупотреби е 241 млн. евро.

Над 100 служители на реда и сътрудници от ГДНП и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) участваха в обиските на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, оповестяват от институцията.

Разследването продължава, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия.

При вчерашните обиски, осъществени в домовете на обвинените и в обектите на разследваните компании, са арестувани две лица. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ по отношение на усвояването на еврофондовете.

Разследването разкрива обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтегляне на суми в брой над 2.5 млн. евро (5 млн. лева.) от престъпно проявени лица.
Кои са плановете
На радара на Европрокуратурата са два плана за рационализация на железопътната инфраструктура. Първият е за сектора сред градовете Костенец и Септември от жп линията София – Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) на стойност над 130 млн. евро.

Припомняме, че контрактът за строителството на сектора бе подписан през 2019 година, а самият търг бе разгласен 2 години по-рано. Изпълнител е консорциум „ Костенец – Септември 2018 “, с участници българската компания „ Транс логистика “, испанската Contratas Iglesias и румънската Arcada Company.

Още тогава стана ясно, че българският участник е съвсем чужд в строителния отрасъл. Компанията е учредена през 2005 година и има непретенциозен опит в строителството на стоманени пътища. През през 2020 година се стигна до това НКЖИ да ревизира клюки, че един от изпълнителите на плана – испанската Contratas Iglesias – е влезнал в процедура по неплатежоспособност.

Вторият план, който се проверява, е за рационализация на железопътния сектор сред Оризово и Михайлово, който е част от втория стадий от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив – Бургас. Той е финансиран от Кохезионния фонд, по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година в размер на над 111 млн. евро.

Припомняме, че договорът по този план също бе подписан през 2019 година Първа копка на сектора бе направена едвам през 2021 година Изпълнява се от консорциум ДЗЗД „ Евро жп инфраструктура “, с присъединяване на българската компания „ Инфраструктурно строителство “ АД и испанската „ Марко Обра аудитория “ АД.

Бенефициент и по двата плана е Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, а контрактите са подписвани по времето, когато изпълнителен шеф бе Красимир Папукчийски. Той бе назначен за зам.-транспортен министър в служебното държавно управление на президента Румен Радев.

Работата по тези два сектора от железопътните линии към момента продължава, само че към този момент са осъществени няколко заплащания от страна на бенефициента към изпълнителите, показват от Европрокуратурата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР