Европейската прокуратура разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски

...
Европейската прокуратура разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски
Коментари Харесай

Кьовеши: Европрокуратурата разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в България

Европейската прокуратура проверява над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в България. Това разгласи в София европейският основен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Кирил Петков, по чиято покана е на посещаване в страната.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че е провел обстоен диалог в доста градивен дух с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши. Премиерът акцентира, че има обща упоритост да се работи дружно при нарушавания свързани с корупция при еврофондовете с цел да има сигурност че България не е мястото за такива закононарушения.

Лаура Кьовеши е в България през днешния ден и на следващия ден по покана на премиера Петков, откакто стана ясно, че държавното управление остава контактна точка за връзка на страната ни с европейската прокуратура, а Петков уточни:

"Мандатът, който има Европейската прокуратура е, че всички закононарушения след 2017 година могат да бъдат обект на следствия, които са свързани с европейски пари и аз съм доста признателен на госпожа Кьовеши, която сподели, че европейската прокуратура и българското държавно управление ще работим дружно, с цел да реализираме действителни резултати ".

След час и половина среща с премиера Кьовеши също удостовери, че с Петков споделят едни и същи цели. А това, че държавното управление остава контактна точка за връзка, съгласно нея е явен сигнал за мощен ангажимент на високо равнище и в унисон с това, което Европейската прокуратура се пробва да реализира във всички страни членки.

Кьовеши е сигурна, че ще се реализира прогрес в битката с проведената престъпност. Тя регистрира, че в Европейската прокуратура са постъпили рекордно над 120 тъжби от страната ни по чувствителни тематики. Става въпрос за публични поръчки и аграрни дотации, измами в строителството и фондовете за възобновяване след Covid-19.

Запитана обаче, дали ѝ е известно у нас да има напън върху българските европейски делегирани прокурори, които да събират данни, с цел да правят репресивни дейности против някогашните ръководещи, основният прокурор и бившт началник на антикорупционната комисия Кьовеши отговори:

"Делегираните европейски прокурори и основните прокурори са самостоятелни. Това не може да се наруши. Това е алена линия за мен. Не съм получила никаква информация и сигнали за това, че някой се е опитал да наруши тази самостоятелност и някой се пробва да повлияе на нашите сътрудници, имам цялостно доверие на делегираните прокурори в България. Те имат своята кариера, те са експерти и се надявам, че със времето те ще потвърдят, че доверието което са получили е било справедливо ".

Утре Лаура Кьовеши ще беседва с основния прокурор Иван Гешев и с министъра на правораздаването Надежда Йорданова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР