Европейската прокуратура (ЕП) в София провежда претърсвания в два хотела

...
Европейската прокуратура (ЕП) в София провежда претърсвания в два хотела
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва хотели в ски курорт. Какво друго проверява в България

Европейската прокуратура (ЕП) в София организира претърсвания в два хотела в български ски курорт в границите на следствие за машинация със дотации по програмата Covid-19. За това заяви в четвъртък уеб страницата на институцията.

Това е трето следващо известие от европрокуратурата по отношение на нейни следствия в България през последните дни.

Според проверяващите през 2020 година и 2021 година българско сдружение е получило 220 000 евро от Европейския обществен фонд (ЕСФ) по три оперативни стратегии. Субсидиите са били предопределени за компенсиране на възнагражденията на личния състав, когато туризмът е бил спрян по време на пандемията.

Предполага се, че работодателят е изискал от някои от чиновниците да върнат част от получените заплати, до момента в който от тяхно име са били подправени документи, които да потвърдят, че чиновниците в действителност са получили финансовата отплата.

За съмненията е съобщила Държавната организация за национална сигурност (ДАНС), а претърсванията в четвъртък сутринта са осъществени от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП).

В рамките на последната седмица европрокуратурата заяви, че е внесла и две обвинявания за измами с евросредства в българския аграрни бранш:
за потребление на от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (85%) и от държавния бюджет на България (15%). Според проверяващите парите са били за създаване на отоплителна, вентилационна и климатична апаратура, само че ответникът не е отговарял на изискванията за приемане на средствата от Европейски Съюз.за измами при, напълно финансирани от Европейски Съюз. Според Екологичен потенциал през 2020 година обвиненият е кандидатствал от името на три разнообразни сдружения за средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и е получил 190 000 евро, само че са открити несъответствия сред заявената продукция и фактически получената годишна продукция.

Какво още се проверява
Европейската прокуратура през 2020 година Тя е самостоятелната прокуратура на Европейски Съюз и дава отговор за следствието, наказателното гонене и предаването на съд на закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз.

Главен прокурор на Екологичен потенциал е някогашната ръководителка на румънската антикорупционна организация Лаура Кьовеши .В Екологичен потенциал вземат участие 22 от всички 27 страни в Европейския съюз. България стана една от тях през 2021 година, откакто Кьовеши отхвърли няколко оферти за европрокурори в страната.
Същата година Екологичен потенциал заяви, че ревизира бонуси, платени със средства от Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).Първото дело на Екологичен потенциал за злоупотреби с евросредства в България година Тогава основен специалист в Държавен фонд “Земеделие ” (ДФЗ) беше упрекнат в изнудване и приемане на два подкупа на обща стойност 10 000 лева от аграрни производител от пловдивско село.През 2023 година стана ясно, че Екологичен потенциал в България и Франция.Институцията и измами за милиони евро, свързани с нездравословни излъчвания в България.Друго следствие на Екологичен потенциал е обвързвано с хипотетични злоупотреби и пране на пари по за над 241 млн. евроПо-късно през 2023 година Екологичен потенциал, че е направила обиски по следствие за допустима корист с евросредства по план за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци .на жълтите павета също стана обект на следствие на институцията.
През 2022 година, че Екологичен потенциал е получила сигнали и работи по общо над 120 случая, свързани с хипотетични злоупотреби с европейски средства в България, свързани най-много с публични поръчки, икономически дотации, измами в областта на строителството, както такива с фондовете за възобновяване от пандемията от ковид.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР