Европейската народна партия и Алиансът на социалистите и демократите в

...
Европейската народна партия и Алиансът на социалистите и демократите в
Коментари Харесай

ЕНП и социалистите губят места, но остават първа и втора политическа сила в ЕП

Европейската национална партия и Алиансът на социалистите и демократите в Европа остават първа и втора политически сили в идващия Европарламент, само че губят болшинството си. Голям растеж бележат либералите и Зелените, които стават надлежно трета и четвърта политически сили. Популистките партии също усилват евродепутатите си.

Избирателната интензивност на евроизборите е над 50 % - най-високата от 1979 година насам. Европейската национална партия (EНП) остава най-голяма политическа мощ със 179 евродепутати, макар че губи 38 места спрямо предходния парламент. Социалдемократите са втори със 152 места и загуба от 35 кресла спрямо предходния парламент. Двете най-големи политическа фамилии обаче изгубиха болшинството си, за първи път в историята на Екологичен потенциал.

Трета политическа мощ са либералите от АЛДЕ, които с помощта на партията на Макрон завоюваха 105 места, с 37 повече от предходния парламент. Четвърта политическа мощ са Зелените, които също усилват креслата си със 17 и ще имат 69 евродепутати.

Основните тематики, които водещите претенденти обсъждаха в изборната нощ, бяха разновидностите за основаване на болшинство в идващия парламент и избирането на ръководител на Европейската комисия.
Манфред Вебер - претендент за ръководител на Европейска комисия на ЕНП: Отсега нататък тези, които желаят мощен Европейски Съюз, би трябвало да обединят силите си. Затова и моята покана e към социалистите, либералите и зелените, тъй като зелените също са спечелилите от през днешния ден и по тази причина те са вероятни сътрудници. Мисля, че би трябвало да обединим напъните си в идващите пет години.Франс Тимерманс - претендент за ръководител на Европейска комисия на ПЕС: Единствените, с които не бихме създали коалиция и това го дублирам през цялата акция, са крайнодесните партии. Ние не споделяме идентични визии за Европа, за това какво е хуманно, какво е хуманизъм. Но бих работил с всички други партии, които споделят нашите визии за прогресивна Европа и желаят да вървят напред.Бас Ейкхаут - претендент за ръководител на Европейска комисия от Зелените: Ние желаеме ограничения против климатичните промени, за обществена правдивост и народна власт. Тези три тематики ще бъдат на масата за договаряния и ще пожелаваме и ще бъдем доста ясни, че който и е да ръководител на Европейска комисия би трябвало работи по тези въпроси и би трябвало да има смяна.
Двете атниевропйски и популистки групи в Европарламента - Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и директната народна власт също ще имат повече места в Европарламента, с помощта на успеха на партията на Марин Льо Пен във Франция и на Матео Салвини в Италия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР