Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата политическа сила в новия

Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата политическа сила в новия ...

ЕНП ще има 178 евродепутати в новия ЕП и остава най-голямата политическа сила.


Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата политическа сила в новия Европейски парламент със 178 евродепутати, сочат прогнозни резултати на ЕП.

Втора остава групата на „Социалисти&Демократи“ със 147 места. На трето място излиза Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) – 101. На четвърто е групата на Зелените/Европейски свободен алианс със 70 депутати в новия ЕП. Резултатите показват значителен спад за традиционната десница и левица за сметка на либерали и Зелени. Групата на Европейските консерватори и реформисти, която бе трета по сила в предишния ЕП, вече е пета с 60 евродепутати. 

Веднага след това се нареждат двете евроскептични групи, които бележат по-добър резултат – „Европа на нациите и свободите“ – 57 евродепутати в сравнение с 36 досега и „Европа на свободата и пряката демокрация“- 56 при 42 досега.

Лидерката на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер заяви междувременно, че ЕНП е най-голямата група в Европарламента и нейният кандидат Манфред Вебер трябва да бъде следващият председател на Европейската комисия, предаде БНР.  

51 на сто от гражданите на ЕС са упражнили правото си на глас, съобщи Жауме Дух, говорител на Европейския парламент.

Източник: novini.bg