Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще работи с правителствата

...
Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще работи с правителствата
Коментари Харесай

ЕК с мерки в помощ на износа на зърно от Украйна заради блокираните от Русия морски пътища



Европейската комисия съобщи в четвъртък, че ще работи с държавните управления на Европейски Съюз, с цел да се помогне на Украйна да изнася милиони тонове зърно, блокирано в страната, защото съветският флот блокира украинските пристанища, оповестява Ройтерс.

Украйна беше четвъртият по величина експортьор на зърно в света през сезон 2020/21, демонстрират данните на Международния съвет по зърното, продавайки тогава 44,7 милиона тона зърно в чужбина, основно в Китай, Африка и Европа. Страната е и един от най-големите производители на слънчогледово олио.

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, 90% от зърнените храни и слънчогледовото олио бяха изпращани през украинските пристанища на Черно море - маршрут, който в този момент е затворен. Проблемите с изпращането на зърно от Украйна заплашват да причинят продоволствена рецесия, изключително в по-бедните райони като Африка.

" 20 милиона тона зърно би трябвало да изоставен Украйна за по-малко от три месеца, употребявайки инфраструктурата на Европейски Съюз ", сподели в четвъртък еврокомисарят по превоза Адина-Йоана Вълян и добави:

" Това е голямо предизвикателство, тъй че е от значително значение да се координират и усъвършенстват логистичните вериги, да се вкарат нови направления и да се заобикалят, доколкото е допустимо, затруднените сектори ".

Бързото изнасяне на украинската продукция с трен също е предизвикателство, защото украинската железопътна система има друга широчина на коловозите от тази в Европа, тъй че зърното би трябвало да се трансферира на границата в разнообразни влакове, а по границите няма доста такива уреди за трансфер.

Комисията прикани транспортните компании да дават повече транспортни средства, камиони и товарен преносим състав и съобщи, че самата тя ще сътвори логистична платформа за съчетаване, с цел да дава безвъзмездни транспортни запаси за търсене.

Европейска комисия също по този начин сподели, че украинските селскостопански експортни колета би трябвало да бъдат приоритет на терминалите и мениджърите на инфраструктурата би трябвало да дават железопътни слотове за този експорт. Тя прикани фирмите незабавно да трансферират мобилни товарачи за зърно до съответните гранични терминали, с цел да се форсира претоварването на стоката.

Комисията ще прегледа и опцията за гаранции на фирмите за транспорт с камиони за обезпечаване на транспортните средства, които тези компании изпращат в Украйна, и прикани държавните управления на Европейски Съюз да ползват оптималната еластичност на граничните пунктове, като бъде ситуиран подобаващ личен състав за ускорение на процедурите.

Накрая Комисията ще оцени наличния потенциал за предпазване в Европейски Съюз и ще се координира с държавните управления на Европейски Съюз, с цел да обезпечи повече потенциал за краткотрайно предпазване на украинския експорт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР