Европейската комисия увеличава на 1.5 млрд. евро инвестициите си в

...
Европейската комисия увеличава на 1.5 млрд. евро инвестициите си в
Коментари Харесай

До 4 млрд. евро за три години ще са инвестициите в изкуствен интелект, обяви Еврокомисията

Европейската комисия усилва на 1.5 милиарда евро вложенията си в стратегии за така наречен изкуствен интелект за 2018-2020г. и чака по този начин да бъде реализирано в допълнение финансиране от 2.5 милиарда евро посредством съществуващите публично-частни партньорства. То ще минава през Програмата за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 ".

Това е едно от трите посоки в опита да се реализира европейски метод в региона на изкуствения разсъдък (ИИ). Другите са подготовка за измененията в обществата и стопанските системи , които ще провокира сходен технологичнен скок, както и Европа да го посрещне с подобаваща етична и правна рамка .

Мерките, тясно свързани с ресора на еврокомисаря по цифрово общество и цифрова стопанска система Мария Габриел, бяха показани в Брюксел от заместник-председателя по въпросите на цифровия обединен пазар Андрус Ансип.

Една от задачите е експерти и младежи да останат да вършат кариерата и откритията си в Европа , а не да търсят реализация отвън Европейски Съюз и в частност в Силициевата котловина в Съединени американски щати.

Допълнителни над 500 милиона евро до 2020г. за поддръжка на вложенията на сдруженията и започващите предприятия ще бъдат привлечени от Европейския фонд за стратегически вложения и Европейската капиталова банка. За задачата евентуално ще се появи специфична капиталова платформа на фонда. Комисията също по този начин ще продължи напъните си по създаване на удобна капиталова среда. Неотдавна Комисията и фондът дадоха началото на VentureEU за подкрепяне на новаторски компании с общо 2.1 милиарда евро.

Предлага се също законодателство в поддръжка на повторното потребление на данни , както и ограничения за улеснение на обмена на данни (обществени услуги и околна среда, научноизследователски и здравни данни), закото това е " суровината " за множеството технологии на ИИ.

Андрус Ансип съобщи през днешния ден: " ИИ преобразява нашия свят също както парната машина или електричеството в предишното. Той показва нови провокации, с които Европа следва да се оправи, с цел да може ИИ да бъде сполучлив и да работи в интерес на всички. До края на 2020 година ще са нужни вложения от минимум 20 милиарда евро. Комисията ще даде своя принос, през днешния ден ние ще предоставим тласъци на научните откриватели при създаването на последващо потомство технологии и приложения на ИИ, а също и на сдруженията при тяхното внедряване и потребление. "

Комисията ще подкрепя и създаването на платформа за ИИ " при поискване " , която ще обезпечи достъп до съответните запаси от ИИ в Европейски Съюз за всички консуматори.

Какво следва за Комисията

- от 25 април стартира работата на Комисията и страните членки по правенето на съгласуван проект за ИИ до края на годината

- до края на 2018 година ще показа насоки за етиката по отношение на създаването на изкуствен интелект, въз основа на Хартата на главните права на Европейския съюз, като се вземат поради правила като бистрота и отбрана на данните, както и въз основа на работата на Европейската група по нравственос в науката и новите технологии.

- ще сплоти всички заинтригувани страни в границите на Европейски алианс за ИИ.

- към средата на 2019 година ще издаде насоки за тълкуването на Директивата по отношение на отговорността за вреди от артикули в светлината на софтуерните промени, с цел да се подсигурява правната изясненост за потребителите и производителите при положение на дефектни артикули

- ще поддържа партньорствата сред бизнеса и просветителните институции, с цел да бъдат привлечени и да останат в Европа повече надарени експерти в региона на ИИ

- ще сътвори с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд специфични схеми за образование на професионалните профили

- ще подкрепя цифровите умения, компетентностите в региона на науките, технологиите, инженерството и математиката (НТИМ), както и предприемачеството и творчеството

- за идната многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз (2021—2027 г.) ще бъде препоръчано включването на засилена поддръжка за придобиването на профилирани умения в региона на цифровите технологии, в това число експертни знания в региона на ИИ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР