Европейската комисия ще разследва България, след като руска петролна фирма

...
Европейската комисия ще разследва България, след като руска петролна фирма
Коментари Харесай

Politico: ЕК ще разследва България за вратичката в санкциите срещу Русия

Европейската комисия ще проверява България, откакто съветска петролна компания в страната се възползва от малка врата в глобите на Европейски Съюз, с цел да събере 1 милиард евро (1.97 милиард лева) за военната каса на Кремъл, написа европейската редакция на Politoco, предава.

Възползвайки се от своето неповторимо освобождение от възбраната на Европейски Съюз за съветски нефт, контрактувано предходната година, България разреши на милиони барели нефт от Москва да доближат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която по-късно изнесе разнообразни рафинирани горива в чужбина, в това число в страните от Европейски Съюз.

" Обръщаме внимание на това и помолихме българите да обяснят ", е декларирал почитан чиновник на Комисията, който е поискал анонимност.

" Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да основат проблеми ", е коментирал служителят, добавяйки, че " се опитваме да ги премахнем последователно, само че не мога да скрия обстоятелството, че към момента има няколко дупки тук и там ".

Освен почти 983 милиона евро, които малката врата сътвори за Русия посредством данъци върху производството и износа, тя също по този начин генерира съвсем 500 милиона евро облаги за притежателя на рафинерията " Лукойл ", откогато освобождението стартира на 5 февруари, съгласно систематизиран разбор, направен за българския парламент и забелязан от POLITICO.

София завоюва дерогацията от възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски недопечен нефт по море предходната година, откакто посочи, че доставките са нужни за нейната енергийна сигурност.

" Лукойл " не наруши глобите, само че изпрати съвсем 3 милиона барела рафинирани артикули с съветски генезис по море единствено сред март и юли тази година, в това число до страни от Европейски Съюз като Малта, демонстрират данни за доставките - еквивалентно на почти един от всеки пет барела недопечен нефт петрол, идващ на локалното пристанище Бургас и по-късно модифициран в рафинерията ", написа Politico.

Въпросът провокира политически удар в България.

В отговор на констатациите българският министър-председател Николай Денков в съобщи, че е сюрпризиран " от мащаба, в който се разпростира тази скица за отбягване на наказания " и даде обещание там, където " законите са безсилни, да бъдат усъвършенствани ".

Говорейки на среща на върха в София, Денков също по този начин настоя, че държавното управление полза с налог облагите на " Лукойл ", " с цел да понижи средствата, които отиват в Руската федерация за водене на войната и … [да] усили средствата, които отиват в българския бюджет ".

След политическите битки предишния месец България се съгласи да приключи дерогацията два месеца по-рано, през октомври идната година, само че констатациите водят до нови апели за по-ранна анулация.

" Всички са шокирани, в това число държавното управление ", съобщи българският народен представител Делян Добрев, ръководител на комисията по енергетика в Народното събрание на страната, добавяйки, че възнамерява да внесе ново правно предложение за неотложно преустановяване.

Предишните старания на Добрев да приключи дерогацията, неговата партия е една от двете огромни групи, контролиращи държавното управление, се провалиха, откакто не съумяха да съберат задоволително поддръжка измежду депутатите, само че депутатът е неотстъпчив.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР