Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в

...
Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в
Коментари Харесай

Вера Йоурова: България трябва да продължи с реформите на съдебната система и борбата с корупцията


Европейската комисия ще продължи да следи динамичността на събитията в България. Важно е да не бъде обърната посоката на напредъка. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на дебата за върховенството на закона в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вера Йоурова акцентира, че Европейска комисия е наясно, че в България има митинги и деликатно следи обстановката в страната.

„ Подкрепяме правото на мирни демонстрации, те са едно от главните права и съществува във всички страни. Демонстрациите демонстрират, че жителите на България придават огромно значение на работещата правосъдна система и върховенството на закона “, сподели тя.

Еврокомисията не може да се произнесе по предлаганите промени на Конституцията, които са инициирани от премиера Бойко Борисов.

„ Във всяка държава-членка конституционните промени би трябвало да са обект на необятен спор в обществото, към него би трябвало да бъдат приобщени всички организации, които имат отношение към тези промени “, акцентира заместник-председателят на Европейска комисия.

Вера Йоурова съобщи, че Механизмът за съдействие и инспекция е бил от жизненоважно значение за напредъка на страната.

„ В последния отчет на Европейска комисия се акцентира, че България би трябвало да продължи с промените на правосъдната система и битката с корупцията “, съобщи Йоурова .

По време на дебата в Европейския парламент за върховенството на закона на доста пъти микрофоните прекъсваха даже се наложи по механически аргументи да се спре съвещанието за малко, след което беше обновено, само че по този начин и не се реши казуса със звука.

По този мотив Вера Йоурова съобщи: “Имаше нещо алегорично в това, че микрофоните в Екологичен потенциал отхвърлиха, когато говорихме за свободата на словото в България “.
Говорейки за механизма за инспекция и съдействие тя беше безапелационна, че той ще продължи да работи, тъй като Европейски Съюз желае България да покаже устойчиви резултати в правосъдната система и битката с корупцията. Според нея механизмът не би трябвало да се възприема като отмятане на някакви кутии.
Ще запазим МСП, тъй като виждаме, че българският народ демонстрира интерес този механизъм да продължи, тъй като той не има вяра в правосъдната система. Самият български народ насочи обръщение към нас, с което желае ние да продължим да следим протичащото се в страната, заключи Вера Йоурова.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот акцентира, че правовата страна не е единствено главен принцип: „ Не, той важи за всички страни, без изключение. Този принцип ни сплотява, това е нашата демократична просвета. “
„ През октомври ще организираме обсъждане в Съвета на правовата страна в Европейски Съюз, а по-късно ще желаяме всяка страна да бъде тествана поотделно “, сподели той. Ще се стартира с пет страни по азбучен ред, заради което България ще бъде четвъртата измежду тях.
„ Хората, които показват спокойно за нашите полезности, заслужават нашето почитание “, безапелационен е министър Рот, имайки поради митингите в България. Той още един път акцентира, че укрепването на върховенството на закона е един от целите на немското председателство.

Евродепутатът Даниел Фройнд от Зелените, който е бил на посещаване в България и е участвал на митингите, съобщи, че хората у нас са е оплаквали от злоупотребите на властта с еврофондовете . “Моля, спрете европейското финансиране – по този начин ще отнемете черния хайвер на лакоми олигарси” , прикани той.

Гуендолин Делбос–Корфийлд съобщи, че в България се следи високо равнище на корупция, корист с европейски средства и липса на независимост на словото. Според нея европейската реакция на тези отрицателни проблеми е закъсняла. „ Годишният отчет установи редица нередности в България. Трябва да запазим МСП, тъй като това е единственият инструмент, с който можем да се борим с корупцията “, сподели тя.
Социалистката Катарина Барли изрази угриженост за собствеността на българските медии и от това, че съществуват тесни връзки сред медии и политици.

Председателят на Европейската национална партия Манфред Вебер съобщи, че държавното управление на Бойко Борисов няма да се смени с демонстрации, а с избори през март. Според него откакто в страната ни има митинги, това значи, че има и народна власт.
Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев съобщи, че не може да се съгласим с резолюцията, която Европарламентът ще одобри за България. Той е безапелационен, че този законодателен орган не би трябвало да бъде употребен като инструмент от други политически сили. „ Този парламент не трябва да бъде инструментализиран от една партия. Ние като демократи заставаме зад върховенството на закона “, безапелационен е Ковачев.
“Кой стопира хората да стачкуват в България? Всеки ден в последните три месеца имаме доказателство за противоположното,” сподели неговият сътрудник Андрей Новаков от ЕНП. Той е уверен, че този спор няма да реши проблемите на страната ни.

Илхан Кючюк от Движение за права и свободи съобщи, че дебатът в Екологичен потенциал не е спор против българската страна и против българските жители, а това е спор за демокрацията в България.
„ Един от хроничните проблеми на българската народна власт през последните 30 години е, че няма опция да се води предизборна акция на различен език, с изключение на на български език “, сподели той, обръщайки се към Манфред Вебер от ЕНП.
Кючюк насочи и упреци против сътрудника си Ангел Джамбазки. „ Ангел Джамбазки не помни да каже за касичката на Вътрешна македонска революционна организация, за златните паспорти “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР