Европейската комисия ще ни консултира по аргументите на протестиращите малки

...
Европейската комисия ще ни консултира по аргументите на протестиращите малки
Коментари Харесай

Брюксел ще ни консултира за малките ВЕИ производители

Европейската комисия ще ни съветва по причините на протестиращите дребни производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници.

Енергийният министър Теменужка Петкова се срещна в четвъртък с протестиращите производители. Тя даде обещание, че ще се съветва с Европейската комисия по какъв начин да се решат проблемите им. Собствениците на дребни фотоволтаични централи обясниха, че погрешно се ползва Закона за енергетиката, като по този метод се облагодетелстват единствено притежатели на огромни електроцентрали. По-рано този месец те желаеха оставката на Петкова и на ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Протестиращите предизвестиха, че в случай че ръководещите не ги чуят, ще разрушат една огромна ВЕИ централа, която непозволено е получила финансиране.

Протестиращите настояват също, че оправката на Закона за енергетиката през 2015 година е призната от Народното събрание, с цел да отстрани двойното финансиране при ВЕИ производители, употребили европейски и национални схеми за подкрепяне и настрана от това употребяват цялостни преференциални цени, в които подпомагането не е отразено. Оказва се, че към огромните ВЕИ производители законът не се ползва. „ В резултат на умишлената неточност на институциите българското общество е ощетено с милиони левове надплатена такса „ отговорности за обществото “ и цената на електрическата енергия “, споделят дребните производители.

Протестиращите разполагат със мнения от разнообразни институции, съгласно които поправката в Закона за енергетика от 2015 година не би трябвало да се ползва към планове по „ Програма за развиване на селските региони “ (ПРСР) с подкрепяне „ де минимис “, за които тя работи към този момент четвърта година.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова от своя страна съобщи, че настояванията им ще бъдат разисквани и още веднъж напомни, че през 2015 година е направена законова смяна за либерализиране на енергийния бранш. Министърът изясни, че по силата на тази смяна е решен въпрос, обвързван с двойно финансиране. Тогава производителите на сила от възобновими източници един път са получили финансиране по Оперативна стратегия за развиване на селските региони от Държавен фонд "Земеделие ", а повторно са получили преференциална цена, която е била избрана на някогашната Държавна комисия за енергийно и водно контролиране.

След осъществена инспекция от Европейския одитен орган по програмата е установено двойно финансиране. В резултат от това са направени рекомендации да бъдат взети незабавни ограничения и поради това искане е била направена смяната в закона. По този метод Европейската комисия не е наложила финансова промяна на тази мярка и това е дало опция да бъде продължена програмата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР